Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Ясни са финалистите в осмото издание на програмата Vivacom Регионален грант – за подкрепа на местните общности

16 Март 2023

Вече са ясни финалистите в осмото издание на Vivacom Регионален грант. Журито на конкурса отличи 14 проекта в сферите Образование и Околна среда на 14 граждански организации, които ще получат финансиране от Vivacom на обща стойност 62 758 лв. Победителите бяха представени на събитие в зала Launchee –  ЦУМ, в София, на 16 март 2023 г., където получиха и своите чекове

Проектите, които печелят финансиране в осмото издание на Vivacom Регионален грант, ще работят в рамките на една година за трайно намаляване на отпадъците в конкретни населени места, за почистване на битови отпадъци в реки и предотвратяване на замърсяването им, за дългосрочно рециклиране на отпадъци в училища, за екологично образование на ученици и деца от детски градини, за подкрепа на приобщаването на глухи деца в училище, за пестене на водните ресурси в четири села и други.

Vivacom Регионален грант подпомага за поредна година развитието на регионите в България и насърчава участието на местните общности, като предоставя безвъзмездно финансиране на граждански организации за вдъхновяващи проекти в сферите Образование и Опазване на околната среда. Партньор на програмата от самото създаване е Български център за нестопанско право (БЦНП). В рамките на осемте издания на Регионалния грант Vivacom са подкрепени108 проекта на 98 организации с обща стойност над 500 000 лв.

„Тази година отчитаме рекордно висок интерес към Vivacom Регионален грант с получените 360 проекта от 333 организации, над 75% от които участват за първи път в инициативата. Това потвърждава, че избраните приоритетни сфери - образование и околна среда, са ключови за устойчивото развитие на всяко населено място, независимо от локацията и големината. Затова качественото образование и чиста околна среда са изключително важни за нас като компания и са поставени дългосрочно във фокуса на отговорната ни политика, както на Vivacom“, сподели Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

От 28 ноември 2022 г. до 11 януари 2023 г. юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, народни читалища и настоятелства към училища и детски градини имаха възможност да кандидатстват с проектни идеи в осмото издание на Регионалния грант. В конкурса се включиха 360 проекта от всички 28 области на България. Традиционно, най-многобройни бяха проектите от областите София-град, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч, Софийска област, Стара Загора, Благоевград, Добрич и Смолян.

„Като член на журито, всеки път, когато чета прекрасните идеи на организации от цяла България, за промяна, тук и сега – се зареждам с енергия и вяра в това, че всичко зависи от нас и нашата отдаденост към общностите, в които живеем. Затова подкрепата на Vivacom чрез програмата Регионален грант е изключително значима. Тя насърчава промени в положителна посока и подпомага регионалното развитие“, сподели Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

Най-голям брой проекти са в сферата Образование, следвани от проектите, които комбинират двете сфери на конкурса. Най-малък брой са подадените в сфера Опазване на околната среда.

Проектите оцени жури в състав:

  • Ива Дойчинова, активист и журналист за граждански каузи;
  • Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“;
  • Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com;
  • Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia;
  • Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право
  • Елица Георгиева, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom;

 

Кратко представяне на отличените проекти в осмото издание:

Фондация „Арт Бюро" от гр. София печели с проекта „Отвъд стената – заедно на приключение”, чиято основна цел е да повдигне темата за разбирането и толерантността към глухите хора. Населените места, в които ще се изпълняват дейностите, са Габрово, Ловеч и Видин, където чрез интерактивна работилница и театрален спектакъл ще общуват общо 400 глухи и чуващи деца. Театралната постановка ще бъде иновативен артистичен продукт в посочените градове, където достъпът до подобни постановки, адаптирани за глуха аудитория, е ограничен. Освен това ученици, учители и младежи ще участват в обучителен процес, в който по разбираем и увлекателен начин ще се запознаят с жестовия език.

Финансиране печели също и проектът „Еко-приобщаващи игри" на сдружение „Знание Ловеч“, като целта му е да насърчава „зелено“ мислене сред младите хора в града и да приобщи към тази тема деца и ученици със специални образователни потребности чрез разработване на образователни материали и игри на екологична тема и осъществяване на еко-кампания.

Сдружение „Чиста Струма“ от гр. София печели с проект „Ангажиране на обществото с мисията за чиста река Струма".  От 2020 г. сдружението се занимава с почистване от битови отпадъци на различни участъци на река Струма. Настоящият проект е с фокус върху река Банщица, която е приток на Струма, минава през кв. Изток на Кюстендил и околните села и носи със себе си огромно сметище. Сдружението ще ангажира с различни дейности ученици от града и селата и  ще работи с хората в околните села и махали, които са в основата на замърсяването на реките в района чрезсрещи, събития и конкурси за събиране на отпадъци, както и благотворително бягане.

Проектът „Млади Еко Реактори“ на сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, от гр. Карлово ще насърчи младите хора от Община Карлово да реагират на дейности, замърсяващи околната среда, да рециклират и редуцират отпадъци и да реставрират еко-пътеки и маршрути в НП „Централен Балкан" и Средна гора. Проектът ще се осъществи в градовете Карлово, Калофер, Клисура и селата Климент, Ведраре и Бегунци, в партньорство с Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, Държавно горско стопанство „Клисура“, Сдружение „БГ Бъди Активен“ и местни училища.

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие от гр. Варна печели с проект „Симулатор“. Организацията ще помага на млади хора от Варна да осъзнаят и научат повече за ролята на човека в процесите на глобалното затопляне. Ще осъществят това чрез демонстриране на възможностите на образователния инструмент „Симулационен модел En-ROADS“ сред ученици и учители и регионалните инспекторати на МОН. Планират да достигнат до 200 ученици от Варна. Ще създадат и образователен видео клип, който да служи като помагало за учителите за това как могат да използват симулатора в час.

Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ от гр. София получава шанса да осъществи проект „Еко карнавал“. Целта е  създаването и разпространението в благоевградска област на детски образователен спектакъл, който по забавен и интерактивен начин да запознае децата от 5 до 10 годишна възраст с темите за опазване на околната среда, разделното събиране на отпадъци и рециклирането. Представлението ще бъде разработено специално за представяне на място (в учебна среда) в детските градини и началните училища в област Благоевград. Планират се най-малко 20 публични представяния с поне 1500 зрители до края на 2023 г.

Народно читалище „Просвета–1919” гр. Костандово, обл. Пазарджик печели с проект „Аз съм Костандово“ за превенция на прекомерното замърсяване с битови отпадъци, както и отпадъци от пластмаса за еднократна употреба и найлонови изделия и намаляване на употребата им от жителите и гостите на Костандово. Скорошно проучване сред жителите на града показва, че въпреки че мнозинството от гражданите намират опазването на околната среда за много важно (68%), едва 27% изхвърлят отпадъците си разделно, а само 10% участват редовно в инициативи за почистване на обществени пространства. С поредица от дейности в рамките на проекта читалището иска да покаже на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени в ежедневието си, за да могат да постигнат голям ефект с намаляването на отпадъците и облагородяването на града.

Училищното настоятелство при СУ „Христо Ботев“, Карнобат получава възможност да осъществи проекта „Да смачкаме отпадъците", като това ще доведе до възможността над 800 ученици да изхвърлят разделно в специално изработени контейнери пластмасови отпадъци и метални кенчета, които ще бъдат разположени на ключови места в училище. Ще бъдат поставени и преси за смачкване на пластмасови бутилки, които ще намалят с 80% разходите за складиране, транспорт и унищожаване на отпадъците. В проекта ще бъдат включени ученици от VI клас, които ще изучават, представят и популяризират сред съучениците си проблема със замърсяването с пластмасови отпадъци и ще насърчават рециклирането им.

Фондация „Доброволците на Св. Георги“ от София печели с проект „Еко-камионче за топла храна“. Благодарение на дарители и оборудвано камионче, от няколко години организацията предоставя няколко пъти седмично топла храна на хиляди нуждаещи се хора в района на Александровска болница в София. С настоящия проект фондацията ще включи потребителите си като доброволци и да облагороди района около мястото, където раздават храна, с редовно събиране на отпадъци и предаването им в съответните пунктове; поставяне на контейнери за разделно събиране; оборудване на камиончето с уреди и съоръжения за екологична енергия за готвене и ВЕИ; използване на екологични съдове за многократна употреба. Цел на проекта е също да заздрави и развие общността от доброволци, съмишленици, поддръжници и нуждаещи се и да се насърчи общуването и взаимната подкрепа между тях.

Фондация „Стрей Шийп“ от Пловдив печели гласовете на журито с проекта „С две ръце и голямо сърце“, като в рамките на една година екип на фондацията ще проведе 25 обучения по жестомимичен език в общински училища в Пловдив, където има концентрация на глухи деца. Екип на фондацията ще влиза в класове, в които има глухи деца, и ще обучава съучениците им на езика на жестовете. „Ще обучим 2000 ученици от 1-4 клас, както и 100 учители на основни понятия на жестовия език. Когато съученици и учител натрупат базови познания по жестов език от около 500 до 600 думи, това би оказало огромно отражение върху развитието на глухите ученици и реалното им включване в училищната среда" – казват от фондацията.

Проекта „Климатична наука в класната стая“ на сдружение Горичка, София, печели с това, че ще повиши знанието за климатичните промени на учители и ученици от прогимназиален и гимназиален етап в три училища в София, Плевен и Кърджали. Горичка ще използва иновативен инструмент – игра „Климатична фреска", която протича под формата на работилница и е създадена от френски специалист по климата. С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки между човешката дейност и различните елементи на климатичната промяна. До момента в работилницата са участвали 800 000 души от целия свят, в България броят е над 1000. Работилницата може да се използва в часовете по география, физика, химия и биология, както и в часове на класа или гражданско образование.

Народно читалище „Родопска искра 2020“ от село Лилково, общ. Родопи, ще осъществи проекта „Планината – учител и вдъхновител“. Целта е по забавен и креативен начин деца и възрастни да опознаят планината и гората, застрашените видове и начините за опазването им.

Повечето от идеите са предложени от децата на селото – акция за почистване на селото и реката, двора на читалището, маршрути в гората; акция по засаждане на дръвчета; образователни игри за горските обитатели; поход с практическа образователна лекция-игра; лагерен огън с образователни игри и нощувка в палатки.

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) от София с проекта си „Back to school – кауза природозащита” ще влезе в  училища във Велико Търново, Червен бряг и София с  настоящите и бъдещи професионалисти по опазване на околната среда. Целта е да запали интереса на минимум 100 ученици към природозащитата, а от друга страна да им даде възможност да участват в решаването на  конкретни природозащитен проблем и по този начин да им покажат, че светът, в който живеем, зависи от нас и нашите собствени действия. Примерни природозащитни акции са почистване на горите в местност Ешков дол в Червен бряг, теренни практики под формата на урок на открито в района на р. Янтра край Велико Търново и Южен парк в София и др. Партньор на проекта е Студентски клуб „Голямата картина“ в Биологическия факултет на Софийски университет „Климент Охридски”.

„За да не ходи водата на кино“ е проект на Народно читалище „Селска пробуда–1925" в с. Горно Пещене, обл. Враца. Целта на читалището е да допринесе до ограничаване на пилеенето на вода, като повиши съзнанието на жители на 4 села за ценността на водата като природен ресурс и неговата ограниченост. Да им покаже как могат да постигнат добри резултати в градинарството с много по-малко вода чрез демонстриране на добри практики, идеи, съвети и дискусии, посветени на конкретни методи за пестене на вода. Читалището планира да достигне до 600 човека от тези села и да създаде мрежа за еко-сътрудничество и промотиране на устойчиви методи и техники за обработка на семейните градини с фокус върху пестенето на водата.

назад