Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Защити своите цифрови права с нашите дигитални бодигарди

17 Октомври 2023

Новото охранително дружество за дигитална сигурност на Български център за нестопанско право „Ние пазим“ беше официално открито на 16.10.2023

 

Целта на кампанията "Дигитални бодигарди" е въоръжаване с информация и осъзнаване на важността на дигиталните свободи. След срещата си с "дигиталните бодигарди" посетителите на уебсайта niepazim.com разбират повече за реалните си права онлайн и как да ги защитават.  

А средата, била тя физическа или дигитална, не прави разлика в правата – тях ги има винаги и навсякъде. Всичко, което не е позволено офлайн, е забранено и онлайн.  

За да ти помогнем да разбереш по-добре как се защитават правата ти в онлайн средата и да ти дадем насоки какво да правиш, когато те са нарушени, създадохме сайта niepazim.com. В него ще те запознаем с твоите дигитални права и тяхното съдържание, ще ти дадем информация от проверени и утвърдени източници, ще бъдем насреща за въпросите ти. Твоята дигитална сигурност е възможна, когато имаш достъп до информиран избор какво, колко, как и с кого да споделяш онлайн.  

 

“Дигиталната свобода започва с теб! В ерата на безкрайните потоци от данни, ТИ си най-големият пазител на твоите дигитални права”  

Всъщност, кои са твоите дигитални права? Те различни ли са от човешките права, които са ти присъщи и ти принадлежат, просто защото си човек?  

Правата са едни - важното е как се осъществяват и какви са механизмите за тяхната защита. Например правото на сдружаване. Ако искаш заедно с твои съмишленици да се обедините, защото вярвате в обща кауза, вие просто се събирате, обсъждате, действате заедно. В интернет, от друга страна, е нужна платформа, която да позволява всеки да взема участие в разговора по сигурен и безопасен начин.  

 

 

Правата не се менят - средата е по-различна. Правото на анонимност, на достъп до интернет, на свoбода на изразяване, на достъп до дигитално образование, до онлайн правосъдие, правото на дигитална сигурност - цифровият свят създава предизвикателства в защита на всички тях. Но ние сме насреща, за да ти помогнем да се превърнеш в най-силният защитник на правата си в онлайн среда.  

И не сме сами в това. Горди сме, че наши партньори в това нестандартно начинание са хората от креативния екип на глобалното студио за социално въздействие Fine Acts.  

 

*Всички изображения в кампанията са генерирани с помощта на изкуствен интелект. Те не представляват реални сцени или събития и са създадени чрез компютърни алгоритми.

 

Кампанията се реализира в рамките на проект “Rights in the loop - за правата на човека в дигиталната среда” на Български център за нестопанско право с креативната подкрепа на Fine Acts и с финансовата подкрепа на German Marshall Fund (Германския фонд „Маршал“ на Съединените американски щати) и United States Agency for International Development (Американската агенция за международно развитие). Цялата отговорност за съдържанието на настоящата публикация се носи от Български център за нестопанско право и не отразява непременно възгледите на GMF или USAID. 

назад