cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Защо да бъда доброволец? Ето 7 предимства, които доброволчеството предлага

23 Януари 2023

Обмисляте ли да станете доброволец? Това е важен начин да се помогне на хора и общности. И както пише Калвин Холбрук: „Ползите от този алтруистичен акт са доказани от науката.“

Тъй като повечето от нас водят изключително натоварен живот, идеята за доброволчество – да отделяте времето и енергията си за кауза без финансово възнаграждение – може да изглежда невъзможна задача. Как можем да вместим нещо друго в нашите вече натъпкани графици?!? Доброволчеството обаче е важно по много причини и не трябва да отнема твърде много време. И всъщност ползите от доброволчеството са огромни за доброволеца – не само за общността, индивида или организацията, които получават тяхната помощ.

Всъщност именно тези предимства биха могли отчасти да обяснят нарастването на популярността на доброволчеството през последните няколко години.

1. Доброволчеството ви свързва с другите

Всъщност доброволчеството е важен и интересен начин да се запознаете с хора, с които обикновено не общувате: хора от различни възрастови групи, етноси или социални групи. Тъй като доброволчеството е отворено за всички, то ви позволява да се запознаете с голямо разнообразие от хора от най-различни сфери на живота - нещо, което може само да ви отвори още повече очите.

2. Доброволчеството укрепва самочувствието и самооценката

Изследванията показват, че доброволчеството може да бъде особено полезно и важно за повишаване на самочувствието и увереността на подрастващите, които тепърва започват своя житейски път. Проучване от 2017 г., проведено от Университета на Мисури и Университета "Бригам Йънг", в което са участвали почти 700 ученици на възраст от 11 до 14 години, изследва как споделянето, помагането и утешаването на другите влияе на самочувствието. Проучването установява, че алтруистичното поведение може наистина да повиши чувството за собствена стойност на тийнейджърите и че юношите, които са помагали на непознати, съобщават за по-висока самооценка една година по-късно.

3. Доброволчеството е важно за физическото здраве...

Интересно е, че доброволчеството има ясно изразени ползи за здравето, които могат да укрепят психическото, и може би по-изненадващо, физическото ви здраве. Всъщност все повече доказателства сочат, че хората, които отделят от времето си за другите, имат по-ниско кръвно налягане и по-дълъг живот.

4. ...и психично здраве

Доброволчеството подобрява психичното здраве, просто защото извършването на алтруистична дейност ви прави по-щастливи - така нареченият "наркотик на помагащия". Човешките същества са устроени така, че да даряват на другите. Чрез измерване на така наречената мозъчна активност и хормоните на щастието изследователите са установили, че да бъдеш полезен на другите може да достави голямо удоволствие.

5. Доброволчеството е важно за чувството за цел

Тъй като доброволчеството означава да работиш без да получаваш парично възнаграждение, хората често избират да отделят от времето си за проблеми или организации, които смятат за важни, или с които имат специална връзка.

6. Доброволчеството ви помага да забравите собствените си проблеми

Едно друго предимство на доброволчеството е, че фокусирането върху другите може да ни даде по-дълбоко усещане за перспектива и да ни помогне да се разсеем от негативните мисли. Доброволчеството често е свързано с оказване на помощ на нуждаещи се и може да бъде полезно, за да ни покаже, че всъщност собственият ни живот не е толкова лош, колкото сме си мислили.

7. Доброволчеството е важно за кариерата ви

В условията на все по-конкурентен пазар на труда доброволческият опит може да бъде изключително полезен. Той показва на потенциалните работодатели, че можете да проявявате инициатива и че сте готови да отделяте от собственото си време, за да подобрите света за други хора.

Освен това доброволчеството ви дава възможност да практикувате важни общи умения, използвани на работното място, като комуникация, работа в екип, решаване на проблеми, планиране и организация. Всъщност, ако досега не сте имали работа на пълен работен ден, тогава доброволчеството е важен начин да докажете уменията си, когато отидете на интервю за работа.

Е, убедихме ли те? Можеш ли да отделиш малко от времето си, за да помогнеш на нашата мисия:

  • да създаваме благоприятна среда за гражданските организации и инициативи
  • да се борим за спазването на нашите права и свободи
  • да гарантираме правото ни да участваме в решенията, които ни засягат

Ако считаш себе си за активен гражданин,... значи имаме точното място за теб!

СТАНИ ДОБРОВОЛЕЦ в Български център за нестопанско право!

назад