Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Текущи проекти

Проект “Разказваме заедно“ – иновативен подход за развитие на туризъм с кауза“

27 Септември 2022

Проект “Разказваме заедно“ – иновативен подход за развитие на туризъм с кауза“

От началото на август 2022 БЦНП в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие започна изпълнението на проект “Разказваме заедно“ – иновативен подход за развитие на туризъм с кауза“. Основната цел на проекта е да представим Столицата като общностно средище, в което иновативни пространства като Хъба на социалните предприятия, в който предлагат продуктите си над 20 социални предприятия, създават реална мултикултурна и приобщаваща среда, с устойчиви социални и зелени решения. Проектът ще представи на групи български и чуждестранни туристи в Столицата Хъба на социалните предприятия, управлявани от граждански организации. Мястото е предвидено да бъде обучителен и менторски хъб и място за срещи, вдъхновение за други организации, които могат да развиват предприемачески инициативи като създават продукти с добавена социална стойност. Конкретните дейности, в които се предлага включването на туристите са работилници с кауза, които ще се организират на място. В рамките на всяка работилница конкретното социално предприятие – гражданска организация ще представи каузата си чрез  изработването на конкретен предмет – символ (напр. ушиване на плюшено мече с представител на НПО „Операция: Плюшено мече“) или действие (сготвяне“ на сладки под формата на защитен животински вид). Всяка работилница ще се води чрез специална фасилитация, която има за цел да вдъхнови участниците чрез лично преживяване да се свържат с конкретни обществено значими мисии. Чрез неформални разговори участниците ще общуват с екипите на организацията и ще могат да бъдат съпричастни към социално значимите инициативи, които се развиват в София.

В рамките на проекта се планира да се организират 8 работилници с продължителност между 1 до 1,5 часа с представители на различни неправителствени организации. Темите на всички работилници ще бъдат специално подбрани, за да представят по интересен начин природни и други туристически и културни забележителности.

Част от всяка работилница ще бъде и беседата между туристите и представителя на социалното предприятие. Примери за възможни теми са:

 – рисуване на статуята на Света София с кафе, вместо с традиционни бои под ръководството на художник с физически затруднения, съчетано с разговор беседа за историята на града;

- месене на традиционен български хляб по метода на хлеботерапията с разговор-беседа за обичайте на околността и страната;

- замесване на сол от Атанасовското езеро с характерни за България подправки и разговор беседа за уникалните природните ресурси на страната.

Важна част от дейностите ще бъде заснемане на промоционален клип за новата туристическа услуга с кауза, който ще се представи в социалните мрежи чрез кампания.

Проект “Разказваме заедно“ – иновативен подход за развитие на туризъм с кауза“, с финансовата подкрепа на  Столична община, Програма Европа 2022 и е изпълняван от Фондация „Български център за нестопанско право“ в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие.

назад