Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

2014-2020

Съпричастни: правата през погледа на изкуството

26 Май 2021

Проектът е естествено продължение на усилията ни през последните 3 години да популяризираме изкуството със социално добавена стойност, изразяващо отношение към значимостта на човешките и гражданските права и свободи, събуждащо реакции, провокиращо размисъл, активизиращо към действие.

Целта на проекта е да създаде среда за взаимодействия между професионалисти и любители на различни изкуства, в това число и на музикалното и театралното изкуства, ангажирани с темата за гражданските права, и да утвърди „Гражданския будилник“ като социално-културна платформа, популяризираща посланията и авторите, които будят с творчеството си.

В годината на изборите, упражняването на гражданските права е в епицентъра на обществения дебат. „Гражданския Будилник“ ще превърнем в творческа платформа, отворена за споделяне и разговори за съпричастно изкуство, припомняйки отличените в трите издания творби. „Гражданския Будилник“ ще позиционираме в социалните мрежи и канали, през които ще предадем посланията му (Фейсбук, Instagram, YouTube).

Четвъртото издание на конкурса „Граждански Будилник“ ще бъде посветено на правото на сдружаване, на мирни събрания и свободата на словото като основни съставки на гражданското общество, пречупени през актуалния социално-политически контекст.

Ангажиране и участие на публиката ще провокираме посредством онлайн гласуване на публиката във Фейсбук за излъчване на най-добрите илюстрации, фотографии и текстове чрез най-голям брой споделяния, наред с оценката на авторитетното жури.

Четвъртият конкурс „Граждански будилник“ ще бъде и повод да отправим покана към любителите на музиката, театъра и танците да претворят посланията на отличени до момента творби чрез езика на своето изкуство. На Фестивала на Гражданския Будилник, съчетаващ музикални и танцово-театрални пърформанси и работилници, ще наградим авторите с най-въздействащите илюстрации, фотографии и текстове. Отличените творби ще бъдат представени в изложба на открито в София. С артистичните произведения ще обогатим онлайн банката на сайта на БЦНП с изображения за свободно ползване за визуализиране на кампании, инициативи, акции. Изложбата в дигиталната среда ще споделим активно през социалните мрежи и канали на „Граждански Будилник“.

Период на изпълнение на проекта: от март до ноември 2021 г.

Финансиране: проектът е финансиран от Столична община по Програма „Култура” за 2021 г.

Бюджет: 3 600 лв. финансиране от Столична община и 200 лв. съфинансиране от БЦНП

 

назад