Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

2014-2020

Творци – посланици за социална промяна

1 Май 2020

Артистите са на ход!

От март 2020 г. животът на всички ни се промени. Ситуацията на извънредност и принудителна социална изолация създадоха усещане за безпомощност и нарастващи страхове. Но също така, се родиха и примери за съпричастност и общо действие. Дали останахме будни за правата си по време на кризата и дали чрез тях именно успяхме да намерим решения са въпроси, които повече от всякога трябва да си зададем. Затова, във времена като днешните, когато общуването се случва по необичаен начин, е важно да подкрепяме социално ангажираните творци, които имат таланта да изпращат послания чрез изкуството си за това колко са жизненоважни гражданските ни права и свободи. Затова е важно да се доверим на силата на изкуството, което може да предизвиква промяна.

Основната цел на проекта „Творци – посланици за социална промяна“ е да повиши ангажираността на младите творци, като активизира тяхното участие в социално значимите теми на гражданския сектор, с фокус върху човешки права и свободи, и създаде среда за свързване с каузите на неправителствените организации.    

Чрез поредица „лабораторни“ ателиета за творци ще разбудим гражданската активност на младите таланти да създават изкуство със социално добавена стойност, което предава обществено ангажирани послания, говори за права и променя средата. Инициативите на Гражданската културна седмица 2020 ще създадат виртуално пространство за взаимодействие на граждански организации с творци в ситуация на физическа дистанция, където могат да открият нови съмишленици и посланици на каузи. Дигитален тренировъчен терен за артистичния творчески процес на ателиетата и тематичните уебинари ще бъде онлайн пространството на Къщата на гражданските организации.

Третото издание на конкурса „Гражданки будилник“ ще даде обновен заряд за творческо пресъздаване на правата и свободите ни по време на пандемията. Авторите ще могат да споделят своята форма на солидарност към случващото се от началото на извънредното положение и ограничителните мерки за борба а COVID-19, като отправят послания за значимостта на гражданските ни права и свободи. Отличените произведения ще бъдат представени в изложба на открито в София и популяризирани чрез онлайн изложба. Творбите ще могат да се свалят и от онлайн банка на сайта на БЦНП за визуализиране на граждански инициативи и кампании.

НПО Порталът ще бъде мястото, където ще публикуваме поредица от разкази за отличените творби и техните автори, изразили своя артистичен поглед върху значимостта на гражданските права за съвременното общество.

Период на изпълнение на проекта: от 01.05.2019 г. до 30.11.2020 г.

Партньор: Сдружение „Творческа улица за художници и артисти“ (ТУХАРТ)

Финансиране: Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

Бюджет: 6 000 лв. финансиране от Столична община и 1 200 лв. съфинансиране от БЦНП

назад