Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Дигитална демокрация

БЦНП със специална сесия в MozillaFest 2023 - Надеждният Изкуствен интелект се нуждае от надеждни данни за обучение

Запази своя билет сега, за да си в крак с бъдещето 

MozFest е уникален хибрид: отчасти среща на изкуството, технологиите и обществото, отчасти фестивал на производителите и събиране на активисти от различни глобални движения, борещи се за по-хуманен дигитален свят. Всяка година на MozFest присъстват артисти, активисти, IT инженери, дизайнери, студенти и журналисти от цял свят.

Тази година БЦНП ще участва в престижния международен форум със собствена сесия, посветена на изкуствения интелект, който става все по-важна част от ежедневието ни.

Сесията „Надеждният Изкуствен интелект се нуждае от надеждни данни за обучение - как да се справим с лингвистичната (езикова) дискриминация при бази данни за обучение“ можете да достъпите на 21 март – 14:45. 

Докато технологиите за NLP (Natural language processing) и наличието на свързани с тях инструменти за английски език се подобриха значително през последните години, NLP инструментите за други езици изостават значително. Дори за широко използвани езици, като немския, се установява, че количеството и качеството на наличните данни за обучение и инструменти основани на NLP и изкуствен интелект са недостатъчни. Това често води до намалена ефективност на алгоритмите за разпознаване на обидна реч или език на омразата, като същевременно се проявяват и силни нива на пристрастие. Проблемът става още по-очевиден при не толкова популярните езици (например български, словенски и др.). Да бъдеш ползвател на по-малко разпространени езици всъщност може да е основание за дискриминация, тъй като тези хора е твърде възможно да нямат равен достъп до същото качество на услугите, разчитащи на NLP технологии, обучени с данни на английски език.  

В тази сесия ще обсъдим и ще илюстрираме чрез експерименти кои са основните проблеми при използването на базирани на английски или "универсален език" данни за обучение NLP технологии, работещи с други по-малко използвани езици. Ще се съсредоточим върху ефекта на тази тенденция върху инструментите за модериране на съдържанието и откриването и разбирането на речта на омразата и бързо развиващите се чатове базирани на изкуствен интелект. В дискусионната сесия ще се включат правозащитници и хора от технологичния сектор и заедно ще обсъдим: 1. най-добри практики за осигуряване и използване на правилно тествани, документирани и поддържани NLP инструменти за широк спектър от езици; 2. идеи за това как да се избегне формирането на предубеждения, наблюдавани в базирани на английския език NLP технологии, при разработването на нови данни за обучение за други езици. 3. Какви законодателни и политически мерки са подходящи за гарантиране на езиковото многообразие с акцент върху предложението на Европейската комисия за регулиране на изкуствения интелект. 

Водим този разговор с широк кръг заинтересовани страни, за да разберем по-добре проблемите и да открием заедно добрите решения. 

Запази своя билет за MozFest сега. Можете да получите своя билет напълно безплатно. MozFest също така предоставя възможността да допринесеш за фестивала с избрана от теб сума. С вноската "Плати, колкото можеш" ще получите достъп до MozFest Plaza, което ще ви позволи да разглеждате, посещавате и да се запознаете със стотиците налични сесии, както и много други неща. Предложената сума за дарение е 45 EUR.

В сесията ще се включат:

Михаил Екимджиев е управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Екимджиев и Партньори“ и практикуващ адвокат с над 30 годишен опит в сферите международно публично право, наказателно право и защита правата на човека. Осъществява процесуално представителство пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на Европейски съюз в Люксембург и е с над 100 спечелени дела пред ЕСПЧ. Има специализация в Съвета на Европа по Защита правата на човека.

 

 

Катина Бончева е съдружник в Адвокатско дружество „Екимджиев и Партньори“ и практикуващ адвокат с над 20 годишен опит по граждански, търговски и административни дела. Управител на Фондация „Асоциация за европейска интеграция за правата на човека“ и има опит като адвокат по дела пред Европейския съд за правата на човека, Съда на Европейския съюз, Съда на публичната служба и Общия съд на Европейския съюз. Притежава специализация от Университет Кеймбридж, Обединеното кралство.  Лектор в редица обучения, провеждани в Център за обучение на адвокат „Кръстю Цочев“. 

 

Петър Торнев e директор на Технологичния център на Аксенчър в България.  Работи в IT сферата повече от 15 години. Зaвършил е “Компютърни системи и технологии“ в  Технически Университет - Варна. Става възпитаник на Harvard Business School, след като завършва програмата за Leadership Development през 2015 г. През 2020 г. завършва EMBA в Американския Университет в България.  Интересува се и се занимава с трансформация и усъвършенстване на лидерския потенциал и образование в България. Допринася за развитието на стратегии и иновативни решения в облачните технологии, киберсигурността, онлайн тръговията, мениджмънта, както и за прилагането на политики, свързани с културното, възрастовото и половото разнообразие в компаниите.  

 

Домен Савич ръководи Citizen D, неправителствена организация базирана в Любляна, която изследва променящия се пейзаж на правата на човека в информационното общество, проучва “наблюдаваното общество”, картографира пропагандните медийни практики и насърчава активното участие на гражданите. В предишните си роли е работил като бранд мениджър за разработчика на мобилни приложения Outfit7, като ръководител на маркетинга за стартиращата компания за електронно здравеопазване Iryo и като разработчик на съдържание за разработчика на мобилни приложения Tricky Tribe. Домен е работил и като журналист в словенския ежедневник Dnevnik. Той има бакалавърска степен по журналистика от Университета в Любляна. 

 

Мартин Боянов е работил по проблеми като sentiment analysis и influencer identification в Komfo, document clustering и business event classification в Commetric и recommendation systems в Smule. Той се опитва да намери най-практичните употреби на съвременните алгоритми за машинно самообучение и анализ на данни. Специалността му е да участва в целия процес по разработката на ML решения – от прототип до излизане на пазара, че и след това. 

Сесията ще се модерира от Захари Янков - главен правен експерт на Български център за нестопанско право. Захари има магистратура по право от Софийски университет и магистратура по Права на човека и демокрация от Университета в Болония. 

 

За контакти

Галерия

назад