Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Клуб "Граждански стопаджия"

Дарителството – имидж стратегия или чиста емпатия

Настъпи онова време от годинава, през което могат да се преброят най-много алтруисти на глава от населението. Дали заради Коледния дух, заради навика или просто, за да се похвалим, че сме свършили нещо добро – по Коледа масово хората даряват. И макар че сме свикнали да си помрънкваме, че това или онова не ни е наред, статистиката за щедростта и дарителството у нас не е толкова лоша. България е на 45 място, отчита Световният дарителски индекс на КАФ 2020 (CAF World Giving Index 2020, чиито представители у нас са фондация BCause) – най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави. Това не е просто скок нагоре, а си е направо изстрелване, защото през 2018 България беше на 126 място от 146 държави, а през 2017 – на 127 място от 139 държави.

 Готов ли е българинът истински да помага?

Традиционно у нас най-високи показатели получаваме при „помощ за непознат“, а доброволчеството е най-слабо. През изминалата година гражданите на България са проявили по-висока активност и по трите аспекта на благотворителността. Доброволчеството, което през последното десетилетие изглеждаше в застой с 5-6 %, бележи най-голям скок, наблюдаваме удвояване – 12%.

Разглеждайки тези цифри, няма как да не се запитаме защо дарителството е важно и каква е средата за дарителство у нас?

Данните са окуражаващи и показват, че емпатията не ни е чужда. Показват още, че явно гражданските организации работят по-добре и успяват да привлекат повече хора, да ги убедят, че да помагаш не трябва да е изключение. Но... доколко успехите са плод на работата на неправителствения сектор? Дали пък всъщност просто българинът не е толкова стиснат, колкото всички се опитват да го изкарат?!?

Дни преди Рождество си задаваме тези и други въпроси в следващото издание на клубът на Гражданския стопаджия, като ще дискутираме кой, кога, как и защо дарява, събира дарения или гради имидж около дарителството.

По темата ще говорят:

Красимира Величкова - граждански активист директор на Български дарителски форум (най-авторитетната мрежа от дарителски органзиации), от 2008 до 2022. Преди това е работила като мениджър „Развитие и партньорства“ в сдружение „Алтера“ и като мениджър „Финансирания и развитие“ във фондация „Работилница за граждански инициативи“. Отдадена е на обединяването на благотворителни фондации и социално отговорни компании, които подкрепят каузи в сферата на социалните дейности, екологията, културно-историческото наследство, образованието, зачитане на човешките права и здравеопазването.

Лора Младенова - юрист, журналист и ориенталист по образование. Към момента работи като главен редактор на медията, насочена към млади родители Mamamia.bg, и като помощник-барман в любимия си бар „Гарванът и Гюлето“. В предходното си професионално качество на PR специалист се гордее най-много с работата си по създаване на про боно маркетинг услугата „От жени за жени“. Занимавала се е с комуникации и администриране на дарения към Съвета на жените бежанки в България. Има опит като доброволец в кухня за социални слаби хора и в работа с деца, лишени от родителска грижа. Интересът ѝ към различни форми на взаимопомощ и солидарност, между които е и благотворителността, датира от програмите Еразъм+ и от личните ѝ контакти с прекрасни и смислени хора.

Водещ на дискусията ще е:

Ирина Недева - старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти -България.Ирина е журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията. 

КОГА: 20 декември от 17:00 часа 

Гледайте ни във Facebook

Досега в поредицата дискусии на Гражданския стопаджия говорихме по темите:

1.  Няма за кого, но ще гласувам...

2. Преброихме се, и какво от това?

3. Евро vs. лева - печелим или губим?

Вижте видеото тук:

-------------------------------------------------------------------------------------------

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българския център за нестопанско право и Асоциацията на европейските журналисти – България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

 

 

За контакти

Галерия

назад