Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Дигитална демокрация

До Парламента с 1 Клик: Участвай в Експеримента

Преди време студенти по Европеистика в СУ ни казаха, че "Държава се прави с експерименти". Съгласихме се веднага и приехме тази мисъл за отправна точка при всяко сядане да планираме как можем самите ние да бъдем по-ангажирани граждани и съответно да насърчаваме гражданското участие.

Добре знаем, че за да бъде мнението ни зачетено, то първо трябва да бъде чуто. За да бъде то чуто, трябва да съществуват канали за общуване между гражданите и управляващите. В някои държави един от тях е сайтът на народното събрание.

Добрата новина у нас е, че нашето Народно събрание също има сайт (дори е наскоро обновен), но не много хора се сещат да търсят информация в него. Зададохме си въпроса защо това е така. Днес търсим логичните отговори и вашата роля ще е ключова.

Ето защо ви каним да се включите в експеримента „До Парламента с 1 Клик" Заедно ще разберем:

  1. Колко клика делят гражданите от Парламента в момента
  2. Ясни и лесни ли са те за гражданите, така че да реализират правото си на информация и участие
  3. Какви са очакванията и предложенията на гражданите и организациите, за да бъде Парламентът на 1 клик разстояние.

Основната ни цел е една – да създадем модел на качествена комуникация между гражданите и Народното събрание и информацията, от която се нуждаем, да бъде лесно откриваема и представена на достъпен за всички език.

КАК ДА УЧАСТВАШ В ЕКСПЕРИМЕНТА:

 

ЕТАП 1 - видеодокументиране на живо*

*Етап 1 приключи успешно - в записите на живо се включиха 7 души (доброволци, стажанти на БЦНП, хора от организациите в Къщата на гражданските организации). Резултатите ще споделим онлайн и по време на срещи на живо. 

Запиши се ТУК и очаквай покана от нас за 1 септември в Къщата на гражданските организации, където ще проведем експеримента на живо заедно.  (ще отнеме около половин час)

!ВАЖНО: Местата за участие на живо са ограничени до 8. Запиши се чрез кратката форма и ние ще се свържем с теб. (Подборът на участниците ще се извърши по реда на записване и с цел включване на различни възрастови групи.)

Гледай ВИДЕОТО от Етап 1:

ЕТАП 2 - Попълни Чат - Анкетата до 30 септември*

*Етап 2 приключи успешно. Анкетата беше попълнена от повече от 300 човека.

Последвай този ЛИНК и се включи в проучването. Ще ти зададем няколко въпроса, бъди готов и за няколко кратки задачи-игри. Ще ти отнеме не повече от 15 минути.


Етап 3 - обсъждане на предложения

На 17 септември, между 10:00 и 13:00 ч. в Парка зад Народната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий” в София се проведе дискусия с представители на Народното събрание. Гражднски организации и студенти работиха в екипи и представиха своите предложения за подобряване на сайта на Парламента.

Видео от дискусията - вижте ТУК.

Етап 4 - подкрепа за предложенията и внасяне*

*Активен сега

Получените предложения чрез анкетата и по време на обсъждането на 17.09. обобщихме и споделяме за допълнителна подкрепа и идеи. Всеки може да попълни анкетата и да я сподели чрез този линк: До Парламента с 1 Клик: Предложенията (surveysparrow.com) 

В първия работен ден на новото Народно събрание изпратихме писмо до Председателя на ПарламентаВижте го тук.


Последвай ни във Facebook, за да проследиш резултатите от експеримента.


Този експеримент е иницииран от Български център за нестопанско право като част от поредицата Дигитална демокрация, която се реализира с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България. Изявленията и мненията, изразени в поредицата, принадлежат единствено на Български център за нестопанско право и участващите, автори и говорители и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори. 

Експериментът се реализира в партньорство с Гражданско обединение "Равни БГ" и Общност Мостове.

 

 

За контакти

Галерия

назад