Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Обучения

Граждански академии за НПО 2023 - Отключи знанието

Ако някога сте попадали в такава ситуация ...

Граждански академии за НПО 2023 - Отключи знанието

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Или сте преживели подобна история ...

И със сигурност не искате да ви се случи това ...

Граждански академии за НПО 2023 - Отключи знанието

... Станете част от първия сезон на Гражданските академии за НПО - за да спите спокойно, че сте изрядни и знаете какво да направите, ако се случи някой ден да ви дойдат на проверка, да получите писмо от НАП или да трябва да подавате документи в Агенция по вписванията.

Кандидатствайте за Граждански академии за НПО!

Краен срок: до 8 септември 2023

 

Какво представляват Гражданските академии за НПО?

Тази есен отваряме вратите на класната стая за граждански активисти! Ще учим, тренираме и разговаряме за всичко най-важно, което трябва да знаем, за да сме изрядни в управлението на своите организации и успешни застъпници на местно и национално ниво. И защото знаем, че Силата ни е в знанието и е важно то да е достъпно за всеки, през 2023 г. организираме не една, а три Граждански академии за НПО.

Гражданската академия за НПО е 5-дневен интензивен обучителен курс по основополагащи НПО теми: правни изисквания и стандарти за добро управление на юридическо лице с нестопанска цел, застъпничество, предприемачество, финансова устойчивост и комуникации. Сесиите съчетават теоретично знание с практически задачи и индивидуални занимания.

Програмата е насочена към екипите на НПО, неформални групи и активисти, които работят на местно и национално ниво.

Лекторският екип е сформиран от експерти на Български център за нестопанско право - професионалисти с ключова експертиза във всички най-важни области за сектора и опит в обучаването, консултирането и развиването на потенциала на гражданските организации.

Фотография „Free Speech“: Bataki Studio, авторски колектив, отличен в конкурса „Граждански Будилник“ 2018 на БЦНП

Фотография „Free Speech“: Bataki Studio, авторски колектив, отличен в конкурса „Граждански Будилник“ 2018 на БЦНП

Гражданските академии за НПО се организират от Български център за нестопанско право в рамките на проект BIRDS in BG. Целта на инициативата е да подкрепя изграждането на устойчиво гражданско общество, включително помагайки за развиване на капацитета на малките и местни неправителствени организации в България, които работят за социална промяна, защитават, насърчават и повишават осведомеността за човешките права, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности.

 

Какъв е графикът на Академиите?

Гражданските академии, с идентична програма, но с различен формат, ще се проведат на живо в ЩРАК (София, ул. Христо Белчев 3, партер), в 3 различни периода през октомври и ноември 2023:

АКАДЕМИЯ № 1 (в рамките на 5 последователни дни): 3-7 октомври 2023 

АКАДЕМИЯ № 2 (разделена на 2 части): 12-14 октомври (първа част) и 19-20 октомври (втора част)

АКАДЕМИЯ № 3 (в рамките на 5 последователни дни): 14-18 ноември 2023 

 

За кого е подходящо обучението?

Ако сте малка или новосформирана организация или отскоро работите в НПО сектора, преминаването на обучителния курс ще ви помогне да развиете капацитета си като защитници на граждански каузи. Или най-малко да сверите часовника си дали отговаряте на актуалните законови изисквания към НПО, имате ли задължителния набор от вътрешни документи и в крак с модерните застъпнически и комуникационни тенденции ли сте.

А може и да имате опит в сектора, но непрекъснато променящата се правна рамка, практики на институциите и изисквания на контролиращите органи да ви затрудняват. И в този случай, ако се включите, можете да научите някои нови и важни положения, както и да обсъдите с колеги от сектора добри примери и възможни стратегии за действие.

Така че след завършване на Гражданската академия да се чувствате по-спокойни и уверени, че:

 • Изпълнявате всички административни задължения,
 • Спазвате високи стандарти за отчетност и прозрачност,
 • Познавате принципите за добро финансово управление,
 • Умеете да работите с медии и да разказвате за себе си на човешки език,
 • И не на последно място – че сте активни застъпници в процеса на създаване на политики.

 

Кои са условията за кандидатстване?

За участие в Гражданска академия за НПО 2023 може да кандидатствате, ако:

1. Вие сте част от екипа на гражданска организация (сдружение, фондация, читалище). Предимство ще имат организации, които са получила финансова подкрепа в рамките на проекта BIRDS in BG.

2. Вие участвате в неформална група.

3. Вие сте активист за граждански каузи.

4. Имате възможност да присъствате по време на целия 5-дневен курс на избраното обучение.

Важно: Предимство при селекцията ще имат кандидатите от организации, номинирали двама или повече души от своите екипи.

 

Какво е важно да знаете?

 • За участие в Гражданска академия за НПО 2023 не се заплаща такса участие.
 • Разходите за обучителния курс, настаняването в София, транспорта, хранодена, кафе паузите и обучителните материали са осигурени по проект BIRDS in BG, съфинансиран от Европейския съюз.
 • Гражданска академия ще се проведе при сформиране на група от минимум 16 участници за всеки отделен обучителен курс.
 • Местата са ограничени до 20 участници.
 • Кандидатстването става с онлайн формуляр.
 • Краен срок за кандидатстване: до 8 септември 2023, включително.
 • Одобрените кандидати ще бъдат уведомени писмено в срок до 22 септември.


Кои са темите на Гражданските академии за НПО 2023?

 

 >> ПРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НПО <<

В поредица от правни сесии ще ви обучим кои са най-важните правила, които трябва да знаете и помните, за да сте прилежни и изрядни при спазването на закона и управлението на организацията си по прозрачен и отчетен начин.

Ще научите кои са основните задължения на НПО по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и изискванията на Агенция по вписванията към НПО. Ще разберете как нестопанските организации могат да набират дарения и да развиват бизнес с кауза. И защо това не е забранено от закона, когато спазвате определени условия. Ще научите още и за данъчното облагане на НПО и техните дарители, спецификите при защитата на личните данни и кои са мерките срещу изпирането на пари, които трябва да прилагате.

>> ЗАСТЪПНИЧЕСТВО ЗА ГРАЖДАНСКИ КАУЗИ <<

За да постигаме промяната, която желаем, трябва да знаем и как да се застъпваме за нея. А това означава добре да познаваме елементите на застъпническия процес. В тези сесии ще научите как да се борите за своите каузи и да постигате мисиите си. Ще си говорим за инструментите на гражданското участие – кога, къде, какво, с кого. Ще ви споделим и от нашия богат 22-годишен опит как планираме и организираме застъпнически кампании.

>> ФИНАНСОВА УСТОЙЧИВОСТ <<

В тези сесии ще си говорим за източниците на финансиране, защо е важно да ги диверсифицираме и кои са принципите за доброто планиране и финансово управление. Ще тренираме бюджетиране и финансова отчетност.

>> КОМУНИКАЦИИ И РАБОТА С МЕДИИ <<

Умението да разказваме завладяващи истории чрез видео и снимки е сред новите комуникационни инструменти, част от инвентара на всяка организация, която цели да променя нагласи чрез своето публично говорене. Ще обърнем внимание на няколко прости правила за това как да разказваме добри, завладяващи и ясни визуални истории, с които да подсилим посланията си.

Няма да забравим и „старите“ си приятели - традиционните медии. Ще научите какво искат журналистите, как да постигнете яснота на езика и най-вече - как да предадете своите послания чрез медиите.

>> SMALL TALKS, ТРЕНИРАНЕ, МЕНТОРСТВО <<

Ще имаме и специални гости, с които ще разговаряме за важни обществени теми и тенденции, за да разберем по-добре какво се случва в България. Ще се упражнявате в конкретни казуси по актуални застъпнически теми и ще имате възможност да работите в екипи заедно с ментори от БЦНП.

Вярваме, че разковничето за силно гражданско общество е създаването на партньорства. Затова, няма да пропуснем да се забавляваме и да правим всичко онова, което ще ни сближи като приятелска общност с общи идеи.

 

За повече информация 

 

Информационен ден за НПО казуси

На 5 септември (вторник) от 15:30 до 17:00 часа в ЩРАК (София, ул. Христо Белчев 3, партер) организираме Информационен ден за НПО казуси, на който:

 • Ще ви разкажем какво предстои по време на Гражданските академии.
 • И като бонус - ако имате конкретен казус по повод на работата ви с Агенция по вписванията, банка или друга институция (например, неясни указания, отказ за откриване на сметка, непредоставяне на обществена информация и пр.), заповядайте да споделите и заедно ще го решим.

Информационният ден ще бъде излъчен и онлайн, в Zoom.

За записвания: формуляр за регистрация

Срок за записване: до 1 септември 2023

***

Гражданските академии за НПО се реализират в рамките на проект “Building an Inclusive Resilient Democratic Society in Bulgaria” (BIRDS in BG), който е партньорска инициатива на Български фонд за жените (БФЖ), Български център за нестопанско право (БЦНП) и Фондация Impact Drive (IDF). Изразените възгледи и мнения  в тази публикация са единствено на автора(ите) и партньорите, изпълняващи проекта и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). Нито Европейският съюз, нито предоставящият ги орган могат да бъдат държани отговорни за тях.

Academy logos bar

За контакти

aylin@bcnl.org или по тел.: (+359) 88 851 99 91, лице за контакт: Айлин Юмерова, БЦНП

Галерия

назад