Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Клуб "Граждански стопаджия"

Изкуственият интелект – кой кого използва… ние него или той нас?

Сякаш вече е ясно, че изригването на чудото изкуствен интелект/AI ни свари неподготвени. Оказва се, че дори технологично грамотни хора не разбират какво точно е AI/ИИ и как ще влияе на ежедневието ни оттук нататък.

Затова Гражданският стопаджия се вълнува от темата как да направим така, че да използваме AI/ИИ целесъобразно и можем ли този път да сме по-запознати с Новото, за да не позволяваме да сме жертва на пропаганда и популизъм.

Ние вярваме, че да си заровиш главата си в пясъка и да дръпнеш кабела на интернета, не са верните ходове. Вярваме, че използването на AI/ИИ е част от прогресивното развитие на човечеството, но се притесняваме кой и как може да използва слабото познаване на технологиите, като процес за всяване на страх. Затова и Гражданският стопаджия ще разсъждава върху въпросите:

  • Кой и как може да образова хората за това какво е AI/ИИ и как можем да го използваме без да се притесняваме?
  • Какво означава да имаме гаранции за правата си?
  • Колко точно ни е достатъчно, за да разбираме AI/ИИ?
  • Откъде идват опасенията и как да си обясним предупрежденията в самия високотехнологичен сектор?

Говорители:

проф. д.н. Стоян Ставру
 завършва висше образование във Юридическия факултет на Софийския университет през 2002 г. Започва професионалния си път в БНТ. Доктор по право от 2009 г. Магистър по Социална и юридическа психология от 2010 г. Доктор по философия от 2015 г. Доктор на философските науки от 2021 г. и ръководител на секция "Етически изследвания" в Българската академия на науките, където от 2023 г. е професор с основно тематично поле на работа "Етика и регулации".

Надя Шабани е български правозащитен адвокат, активист и директор на Българския център за нестопанско право, посветена на гражданските организации, на които помага да се застъпват по-ефективно за постигане на своите мисии.

 Водещ на дискусията е:

Ирина Недева е старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти -България.Ирина е журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията.

Гледайте ни във Facebook на живо на 28 юни от 17:00 ч.

Досега в поредицата дискусии на Гражданския стопаджия говорихме по темите:

1.  Няма за кого, но ще гласувам...

2. Преброихме се, и какво от това?

3. Евро vs. лева - печелим или губим?

4. Дарителството – имидж стратегия или чиста емпатия

5. Символите на нацията - дискусия от поредицата "Граждански стопаджия"

6. Неуспялата политика за насърчаване на културата - гражданска дискусия

7. Петицията срещу забраната на реклама за хазарт - гражданска дискусия

8. Готови ли сме за детски хоспис в България - гражданска дискусия

9. Животът ни се случва или ние го управляваме.

10. Ние и те наше и чуждо - гражданска дискусия


11. Торбаланът НПО или как да печелим доверие с всяване на страх

 

12. Промяна и носталгия - дискусия на Граждански стопаджия

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българския център за нестопанско право и Асоциацията на европейските журналисти – България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
 

За контакти

Галерия

назад