Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Програма „Предприемачество за нестопански организации“

LET’S GO 2022 – Това не е просто бизнес

В центъра на Добрич, измежду панелните блокове, минувачите изведнъж могат да попаднат на... градина. Оранжерии, пълни с различни зеленчуци и много цветя - странна гледка за градския пейзаж. Виждат се малки деца, които заедно с учителите си от близката детска градина изучават растителния свят. 

Защо ви разказваме за това? За да илюстрираме силата на една проста идея. Защото някой някога е казал, че най-великите идеи са прости. Така е. По света има много зеленчукови и цветни градини, но Чудната градина на фондация “Свети Николай Чудотворец” е различно място. Тя осигурява достоен живот на грижещите се за нея хора с увреждания. Показва промяна, приобщаване, смисъл и достойнство. През 2018 г. фондацията се включва в Програмата “Предприемачество за НПО” и получава подкрепа в размер 8000 лв, за да развие своята идея от конкурса “Най-добър бизнес план на НПО”.   

Всяка една подобна хрумка, която по един или друг начин е задвижила света към по-добро има един обединяващ фактор – хората. Това са инициаторите, създателите и иноваторите – героите на своето време. Без хора - няма промяна. Без промяна – всичко губи смисъл.  

С това вдъхновение стъпваме в новата година. Готови сме за пореден път да се срещаме с двигатели на промяна, запалени да движат света към по-добро – хора с прости идеи за големите неща! Къде ще ги открием?  

В 12-ото издание на LET’s GO: Програма за предприемачество за НПО!  

Това приключение не спря да ни показва как социалното предприемачество предлага устойчиви решения за справяне с наболели проблеми от обществено значение. Проблеми, които отдавна са налице, но и които се задълбочиха през последните 2 години в следствие на COVID-19 пандемията.  

Вълнуваме се така, както при всяко начало на програмата, защото отново се впускаме в търсене на активни и мотивирани екипи от граждански организации, които искат да развият (или доразвият) концепция за стопанска дейност, свързана с каузата на организацията.   

 

LET’s GO: Програма за предприемачество за НПО e…

Интензивна 3-месечна (март – май) поредица от  онлайн обучения и менторски срещи. Пред участниците, които я завършат се отваря уникалната възможност да представят своите бизнес идеи пред жури в ежегодния конкурс „Най-добър бизнес план на НПО“. Тази година той ще разпредели общ награден фонд от 30 000 лева под формата на инвестиции в бизнес плановете с най-голям потенциал за развитие. 

Участието в LET’S GO 2022 дава шанс на активни граждански организации да развият своя конкретна бизнес идея за стопанска дейност, свързана с мисията на тяхната организация. Участниците ще натрупат ценни знания и умения за организационно и финансово управление, като през целия път ще получават менторска подкрепа и насоки от експерти в сферите бизнес планиране, маркетинг, реклама и финансови прогнози. 

Наистина вярваме, че всяка история заслужава да бъде чута и смисълът от това е огромен. Последните 11 години, а и работата на БЦНП отвъд Програмата многократно доказаха, че развиването на стопанска дейност не само дава възможност на организациите да намират нови начини, по които да разказват за себе си и своите мисии, но също така осигурява нещо много важно за тяхното съществуване и развитие – финансова устойчивост.  

  

Програмата е подходяща за… 

Организации, които искат да стартират стопанска дейност, но имат нужда от знания, умения и подкрепа в този процес. Програмата е отворена също и за организации, които имат конкретна бизнес идея, която искат да разработят и стартират, но до момента не са го направили.   

 

А критериите за подбор на участниците са… 

В LET’s GO: Програма за предприемачество за НПО ще могат да се включат 12 граждански организации, които отговарят на следните минимални изисквания: 

  • Да са регистрирани в обществена полза (сдружения, фондации и читалища) 
  • Да са регистрирани/пререгистрирани в Агенция по вписванията 
  • Да са мотивирани да развият идеята и да я превърнат в бизнес план, както и да имат първоначален капацитет/потенциал да я стартират (с оглед наличните ресурси) 
  • Да имат възможност да участват във всички предвидени в програмата обучения, менторски срещи и събития  

В рамките на подбора специално внимание ще обърнем на готовността и мотивацията на кандидатите да стартират и развиват стопанска дейност. Ще търсим най-мотивираните екипи за процеса на учене, създаване, адаптиране на идеи.   

 

СРОК ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

КАНДИДАТСТВАЙТЕ ОНЛАЙН ТУК  до 23:59 ч. на 15 февруари! 

До 28 февруари 2022 г. всеки кандидат ще бъде информиран на посочен от него електронен адрес за резултатите от подбора. Одобрените кандидати ще получат покана за включване в Програмата и допълнителна информация.  

ТУК ще откриете въпросите от формуляра за кандидатстване. Целта на документа е единствено да послужи за ориентир какво съдържа онлайн формуляра и да даде възможност кандидатите да обсъдят и съгласуват отговорите със своите екипи при необходимост.

 
График на LET’S GO 2022* - Какво кога предстои

 

*посочените дати са индикативни и е възможно поради различни обстоятелства да се наложат промени 

* графикът на обученията и срещите ще бъде представен на първата среща на участниците. Заетостта е средно по едно обучение/менторска среща седмично в периода март - април със средна с продължителност до 3 часа 

Всяка една от поканените за участие организации следва да излъчи двама свои представители, които ще се включат като екип в обученията и менторските срещи.  

Веднъж приет в програмата, всеки кандидат ще получи: 

  • Менторска подкрепа и експертни насоки и съвети, с които да развие идеята си в бизнес план 
  • Задълбочаване на знанията си относно развитие на свързана с мисията стопанска дейност и подобряване на уменията да представя своите идеи 
  • Възможност да представи своите бизнес идеи пред компании, финансиращи организации и потенциални партньори 
  • Възможност да се състезава за финансова инвестиция в рамките на конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“  
  • Достъп до онлайн информационни и обучителни материали 
  • Шанс да се запознае с представители на други граждански организации, които също си задават въпросите какво, как, защо. 

Не на последно място - всички организации, завършили програмата, стават част от общност. Те могат да преминат на “следващо ниво”, предлагайки своите продукти в онлайн магазина с кауза ДарПазар, могат заедно да адресират предизвикателства, с които се сблъскват, да взаимодействат и да създават нови продукти заедно. За да създаде среда за тези взаимодействия, БЦНП провежда срещи на общността, ангажира членовете ѝ в застъпничество по важни теми, създава уебинари за допълнителна подкрепа и други пространства организациите, които развиват социалнопредприемачески идеи да растат заедно.  

Такса участие* 

Таксата за участие в LET's GO: Програма за предприемачество за НПО e 150 лв. 

*Таксата се заплаща след получаване на потвърждение за участие в програмата от страна на Български център за нестопанско право и покрива участието на една организация с двама представители, участващи в Програмата.

 

 


Програмата се организира от Български център за нестопанско право с подкрепата на фондация "Америка за България", УниКредит Булбанк и Аксенчър България.

               

За контакти

За въпроси към процеса на кандидатстване можете да се свържете с Александра Мирчева, Координатор “Предприемачество за НПО” . Е: alexandra@bcnl.org Т: 0899 510 520

Галерия

назад