Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Лятното училище за НПО

Лятно училище за НПО 2021 – запишете се за обучителния курс до 31 август

В 6 уникални дни край морето ще научите много за света на гражданските организации и как трябва да работят те, за да са истински успешни в своите каузи

 

След едногодишна пауза, любимото на поколения граждански деятели Лятно училище за НПО се завръща на морската сцена! Новото издание на обучителната програма, с която вече 9 години градим знания и умения в хората на гражданския сектор в България, е наситено с нов заряд и този път - на нова локация.


Лятно училище за НПО 2021 ще се проведе от 26 септември до 1 октомври 2021 г., в рамките на 6 обучителни дни, в артистичния и колоритен Созопол.

Формуляр за кандидатстване в Лятно училище за НПО 2021

Краен срок: до 31 август 2021, включително

*Условията за кандидатстване виж по-долу.

... Защото истински вярваме, че добрата промяна се случва ОТ и ЗА хората ...
... И защото най-голямата ценност е знанието, а най-важният капитал – човешкият.

 


От участието си в Лятното училище за НПО 2021 ще спечелите само позитиви под формата на…

ЗНАНИЯ - актуални, полезни и ценни за всеки, който работи в гражданска организация, и
ЗАДРУГА с познати и непознати, които се вълнуват от същите теми като вас, и
Свежо ЗАБАВЛЕНИЕ и учене през положителни емоции и лидерство, които ще променят представите ви за учебния процес.


Чрез обучителната ни програма ще научите много за …

 


ПРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НПО

Какво трябва да знаем и да правим, за да спазваме всички изисквания на закона и да управляваме организациите си по прозрачен и отчетен начин?


    
„Искаме да сме прилежни и изрядни“ може да звучи сухо и скучно, но е изключително ценно за живота на всяка организация. Затова, за участниците в Лятното училище сме подготвили специални занятия, в които ще чуете най-важните неща, които трябва да знаете и помните, за да сте прилежни и изрядни при спазването на закона и управлението на организацията си по прозрачен и отчетен начин.

Тук ще ви обучим на основните правила по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и изискванията на Агенция по вписванията към НПО. Ще разберете как нестопанските организации могат да извършват стопанска дейност и защо това не е забранено от закона, когато спазвате определени условия. Ще научите още и за данъчното облагане на НПО, принципите за добро управление, спецификите при защитата на личните данни и мерките срещу изпирането на пари.


ФИНАНСОВА УСТОЙЧИВОСТ И НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА

Какви са източниците за финансиране на НПО?
Кои са принципите за добро финансово управление?
Как да набираме средства от дарители?

В тези сесии ще си говорим за източниците за набиране на средства от граждански организации и за принципите за доброто планиране и финансово управление. Специален акцент в програмата ще бъде набирането на средства от корпоративни и индивидуални дарители. Разбира се, ще ви споделим и за едни от най-добрите примери и практики за фъндрейзинг кампании на български и международни организации.

 


ГРАЖДАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ - ЗАСТЪПНИЦИ НА КАУЗИ

Знаем ли всичко или поне най-необходимото, за да постигнем промяна?
Какво е застъпнически процес и как, кога и с когото се включваме него?
Кои са инструментите на гражданското участие и с какво трябва да се съобразим?

За да постигаме промяната, която желаем, трябва да знаем и как да се застъпваме за нея. А това означава добре да познаваме елементите на застъпническия процес. В тези сесии ще научите точно това – как да се борите за своите каузи и да постигате мисиите си. Ще си говорим за инструментите на гражданското участие – кога, къде, какво, с кого – включително, ще разберем как се организира протест у нас.


Специален фокус ще поставим върху съвременните негативни тенденции, които пречат на НПО да се застъпват успешно, и с какво можем да ги преодолеем. И, разбира се, ще ви споделим за някои емблематични примери от нашия 20-годишен опит в застъпничеството.

 


ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИМИДЖ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Можем ли да разказваме за себе си?
Кое и как можем да изразим по-добре?
Как ни отразяват медиите и защо е важно да създаваме комуникационни планове?
Колко е важно да сме актуални и активни в социалните мрежи?

Ще ви провокираме с въпроса: „Какво казваме за себе си, когато разказваме за себе си?!“. И разбира се - ще ви помогнем да откриете правилния отговор. Специално внимание ще обърнем върху „НПО говоренето“, изграждането и поддържането на добрия обществен имидж, онлайн и „офлайн“.

В компанията на известен български журналист ще разберем как да привличаме и задържаме медийното внимание към себе си, кои са съвременните тенденции и коя е формулата за вписване в пулса на обществения живот.

     


ТРЕНИРАНЕ И МЕНТОРСТВО

Нашето Лятно училище е истинска школа! Всичко, което ще чуете, ще имате шанса да го упражните в реални условия. А ние ще ви помагаме в тренировъчния процес.

През цялата програма на Лятното училище ще имате специална мисия – разделени в малки отбори заедно с други участници от школата, ще трябва да измислите общи стратегии и проекти за решаване на предварително поставени задачи. Отборите ще бъдат подкрепяни с насоки и съвети от най-добрите ментори от БЦНП и НПО Портала.

Внимавайте добре в часовете! Защото ще се наложи бързо да приложите новите си умения за планиране, застъпничество и презентиране. Най-добре разработените и представени идеи ще бъдат наградени.


И НИЕ НЕ ЗАБРАВЯМЕ НАЙ-ВАЖНОТО …

Като всяка приятелска общност с общи идеи, не забравяме и не пропускаме да се забавляваме и да мечтаем заедно. Пригответе се за истинско умствено и физическо раздвижване!

 


*УСЛОВИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ:


За да кандидатствате в Лятното училище, трябва да отговаряте едновременно на следните изисквания:

1. Към момента да работите в неправителствена организация по конкретни програми или инициативи (да не изпълнявате само административни или технически функции),
2. Да имате не повече от 5 години опит в неправителствения сектор, и
3. Да имате възможност да присъствате на целия курс на обучение.


Кандидатурата ви ще бъде допусната за разглеждане, ако:

  • Официалният представител на организацията, която ви номинира, е попълнил и изпратил формуляр за кандидатстване до 31 август 2021 г., включително.


Важно е да знаете, че:

  • За участие в Лятното училище за НПО 2021 се заплаща такса участие в размер на 150 лева.

Таксата участие включва: обучителния курс, настаняване в двойна стая в хотел Селена, Созопол, закуска, обяд, вечеря и кафе паузи за времето на престоя от 26 септември до 1 октомври 2021 г.

При изрично заявено желание на участник за настаняване в единична стая и при наличие на такава възможност, участникът ще бъде настанен при заплащане на допълнителна такса на място. Останалите разходи по престоя (нощувки, храноден, кафе паузи) се покриват от организатора.

  • Транспортните разходи са за сметка на участника.
  • Местата са ограничени - допустим брой участници: 16
  • Записването за Лятното училище става с онлайн формуляр.
  • Краен срок за кандидатстване: до 31 август 2021, включително.

 

 

_________________________
Лятното училище за НПО до момента се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“

За контакти

И ако имате въпроси ... Пишете ни на имейл: aylin@bcnl.org или ни се обадете на тел.: (+359) 88 851 99 91, лице за контакт: Айлин Юмерова, БЦНП.

Галерия

назад