Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Лятното училище за НПО

Лятно училище за НПО 2023 – школа за бъдещи граждански лидери

Станете част от 11-ото издание на Лятното училище за НПО!

Кандидатстването е отворено до 5 май 2023

Възможно е да сте чували легенди за Лятното училище за НПО. Дори да знаете наизуст истории на ваши колеги, които вече са минали през школата и са ви насърчили да кандидатствате при първа възможност. А може и току-що да сте разбрали за обучителната програма.

Независимо какво ви води до тази новина, ако  работите в НПО сектора и сте мотивирани да се развивате в него, едно е сигурно:

 

Лятното училище за НПО 2023 ще ви помогне да се изградите като истински лидери на гражданското общество. Заслужава си да преминете през тази школа!

 

 

Какво ще бъде Лятното училище за НПО през 2023?

Лятното училище за НПО е интензивен 6-дневен обучителен курс за развиване на знанията и уменията на бъдещите граждански лидери. За да бъдат по-знаещи, подготвени и успешни в работата за каузите на своите организации. Програмата съчетава теоретични лекции с практически задачи за прилагане на наученото заедно с интерактивни занимания и дискусии по най-актуалните за гражданското общество теми.

Единадесетото издание на Лятното училище ще се проведе от 4 до 9 юни 2023 г. в учебна база на територията на българското Черноморие.

>> Формуляр за кандидатстване

>> Срок за кандидатстване: до 5 май 2023, включително

 

 „Изключително добри лектори! Хареса ми енергията и желанието, с които те говореха за представените от тях теми. Неща, които - признавам - не бих сметнала за интересни, бяха представени по готин начин, така че да усетя стойността и смисълът от тях. Съдържателно почти всички занятия бяха изключително полезни, но начинът, по който бяха представени ми донесе най-много смисъл“, отзиви на участник от Лятното училище за НПО 2022

 

Вижте условията за кандидатстване по-долу.

 

Кои са темите в обучителната програма през 2023?

 

ПРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НПО

Какво трябва да знаем и да правим, за да спазваме всички законови изисквания и да управляваме организациите си по прозрачен и отчетен начин?

„Искаме да сме прилежни и изрядни“ може да звучи сухо и скучно, но е изключително ценно за живота на всяка организация. Затова, за участниците в Лятното училище сме подготвили специални тематични сесии. В тях ще чуете най-важните неща, които трябва да знаете и помните, за да сте прилежни и изрядни при спазването на закона и управлението на организацията си по прозрачен и отчетен начин.

Ще ви обучим на основните правила по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и изискванията на Агенция по вписванията към НПО. Ще разберете как нестопанските организации могат да извършват стопанска дейност и защо това не е забранено от закона, когато спазвате определени условия. Ще научите още и за данъчното облагане на НПО, спецификите при защитата на личните данни и кои са мерките срещу изпирането на пари, които трябва да прилагате.

 

  „Научих много за правната страна на НПО света, което със сигурност ще е от полза, а беше голяма дупка в моите знания“, отзиви на участник от Лятното училище за НПО 2022

 

ФИНАНСОВА УСТОЙЧИВОСТ

Какви са източниците за финансиране на НПО?

Кои са принципите за добро финансово управление?

Как да пишем убедителни проекти?

В тези сесии ще си говорим за източниците на финансиране, защо е важно да ги диверсифицираме и кои са принципите за доброто планиране и финансово управление. Ще тренираме бюджетиране и финансова отчетност. Специален акцент в програмата ще поставим и върху писането на убедителни проектни предложения.

 

ГРАЖДАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ - ЗАСТЪПНИЦИ НА КАУЗИ

Знаем ли всичко или поне най-необходимото, за да постигнем промяна?

Какво е застъпнически процес и как, кога и с когото се включваме него?
Кои са инструментите на гражданското участие и с какво трябва да се съобразим?

Кога и с кого се включваме?

За да постигаме промяната, която желаем, трябва да знаем и как да се застъпваме за нея. А това означава добре да познаваме елементите на застъпническия процес. В тези сесии ще научите точно това – как да се борите за своите каузи и да постигате мисиите си. Ще си говорим за инструментите на гражданското участие – кога, къде, какво, с кого – включително, ще разберем как се организира протест у нас.


Специален фокус ще поставим върху съвременните негативни тенденции, които пречат на гражданските организации да се застъпват успешно и с какво можем да ги преодолеем. Ще ви споделим и от нашия богат 22-годишен опит как планираме и организираме застъпнически кампании.

 

 „За мен лично най-полезните части бяха дискусиите по актуални въпроси и възможността да почувстваме силата на обединените усилия - осъзнаването, че има организации с различен мащаб, мисия, но всички заедно е нужно да работим заедно. Взимам си и конкретни послания от всяка сесия, които ми дават идеи за работата ми и подхода в конкретни ситуации.“, отзиви на участник от Лятното училище за НПО 2022

 

ОБЩЕСТВЕН ИМИДЖ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Можем ли да разказваме за себе си?
Кое и как можем да изразим по-добре – писмено и визуално.
Как ни отразяват медиите и защо е важно да създаваме комуникационни планове?
Колко е важно да сме актуални и активни в социалните мрежи?

Ще ви провокираме с въпроса: „Какво казваме за себе си, когато разказваме за себе си?“. И разбира се - ще ви помогнем да откриете правилния отговор. Специално внимание ще обърнем на „НПО говоренето“, изграждането и поддържането на добрия обществен имидж, онлайн и „офлайн“.

Дали си задаваме правилните въпроси, когато планираме една кампания в социалните мрежи, как решаваме какво съдържание ще предаде посланието ни и как създаваме Негово Величество СъдържаниеТО – отговорите на тези и други въпроси ще дадем в сесиите, посветени на комуникациите.

Ще научите и как да привличате и задържате медийното внимание към себе си, кои са съвременните тенденции и коя е формулата за вписване в пулса на обществения живот.

 

ТРЕНИРАНЕ И МЕНТОРСТВО

Нашето Лятно училище е истинска школа! Всичко, което ще чуете, ще имате шанса да го упражните в реални условия. А ние ще ви помагаме в тренировъчния процес.

През цялата програма на Лятното училище за НПО ще имате специална мисия – разделени в малки групи заедно с други участници, ще трябва да измислите общи стратегии и проекти за решаване на предварително поставени задачи. Отборите ще бъдат подкрепяни с насоки и съвети от най-добрите ментори от БЦНП и НПО Портала.

 

И НИЕ НЕ ЗАБРАВЯМЕ НАЙ-ВАЖНОТО…

Като всяка приятелска общност с общи идеи, не забравяме и не пропускаме да се забавляваме и да мечтаем заедно. Пригответе се за истинско умствено и физическо раздвижване!

 

За мен беше интересно и полезно да науча за всички други дейности, които не правя в организацията. Така ще знам какво правят моите колеги и имам цялата картинка в главата си“, отзиви на участник от Лятното училище за НПО 2022

 

Условия за кандидатстване

За кандидатстване за участие в Лятното училище за НПО 2023 се изисква да отговаряте едновременно на следните 3 критерия:

1. Към момента да работите в сдружение или фондация по конкретна програма или инициатива (т.е. да не изпълнявате само и единствено административни или технически функции),
2. Да имате не повече от 5 години опит в гражданския сектор, и
3. Да имате възможност да присъствате по време на целия 6-дневен курс на обучение (от 4 до 9 юни 2023).

  

Важно е да знаете, че:

  • За участие в Лятното училище за НПО 2023 се заплаща такса* участие в размер на 200 лева.
  • Транспортните разходи са за сметка на участника.
  • Местата са ограничени до 17 участници.
  • Кандидатстването става с онлайн формуляр.
  • Формулярът за кандидатстване задължително трябва да се изпрати със знанието и съгласието на официалния представител на организацията, която ви номинира.
  • Краен срок за кандидатстване: до 5 май 2023, включително

 

*Таксата участие се равнява на 20% от стойността на обучението за един човек. Останалата част, която покрива разходите за настаняване в хотелски комплекс, за изхранване и за лекторите, е осигурена по проект на БЦНП, подкрепен от Фондация Америка за България.

**Настаняване в единична стая: При изрично заявено желание на участник за настаняване в единична стая и при наличие на такава възможност, участникът ще бъде настанен при заплащане на допълнителна такса на място. Останалите разходи по престоя (нощувки, храноден, кафе паузи) се покриват от организатора.

 

„Изключително съм впечатлена от доброто представяне и практическите игри. Ежедневните задачи/казуси/игри са любимата ми част. Обучителната програма беше много добре поднесена - простичко и лесно разбираемо“отзиви на участник от Лятното училище за НПО 2022

 

 


Лятното училище за НПО до момента се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“

 

За контакти

Ако имате въпроси, може да се свържете с нас на имейл: aylin@bcnl.org или по тел.: (+359) 88 851 99 91, лице за контакт: Айлин Юмерова, БЦНП.

Галерия

назад