Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Лятното училище за НПО

Лятно училище за НПО Аркутино 2019

През 2019 г. Лятното училище за НПО ще се проведе в периода от 23 до 28 септември във ваканционен комплекс „Свети Тома“, разположен на нос Хумата в границите на резерват „Аркутино“ между Созопол и Приморско.

В Лятното училище може да се включите, като попълните настоящия онлайн формуляр за кандидатстване до 25 август 2019, включително.

Ако се включите в нашето Лятно училище за НПО през 2019 г., Вие гарантирано ще спечелите …

          ЗНАНИЕ, полезно и важно за всички хора, които работят в граждански организации.

          ЗАДРУГА с познати и непознати, които се вълнуват от същите неща като вас.

          Иии… много ЗАБАВЛЕНИЕ, докато се учите през позитивни емоции и лидерство.

Чрез обучителната ни програма Вие ще научите много повече за  …

>>  ПРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НПО

          - Какво трябва да знаем и да правим, за да спазваме всички изисквания на закона и да управляваме организациите си по прозрачен и отчетен начин?

„Искаме да сме прилежни и изрядни“ може да звучи сухо и скучно, но е изключително важно за живота на вашата организация. Затова сме Ви подготвили специални занятия, в които ще чуете най-важните неща, които трябва да знаете и помните, за да сте прилежни и изрядни при спазването на закона и управлението на организацията си по прозрачен и отчетен начин.

Тук ще Ви обучим на основните правила по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и изискванията на Агенция по вписванията към НПО. Ще разберете как нестопанските организации могат да извършват стопанска дейност и защо това не е забранено от закона, когато спазвате определени условия. Ще научите още и за - данъчното облагане на НПО, принципите за добро управление, спецификите при защитата на личните данни и мерките срещу изпирането на пари.

>>  ФИНАНСОВА УСТОЙЧИВОСТ И НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА

          - Какви са източниците за финансиране на НПО?

          - Кои са принципите за добро финансово управление?

          - Как да набираме средства от дарители?

В тези сесии ще си говорим за източниците за набиране на средства от граждански организации и за принципите за доброто финансово управление и планиране. Специален акцент в програмата ще бъде набирането на средства от корпоративни и индивидуални дарители. Разбира се, ще Ви споделим и за едни от най-добрите примери и практики за фъндрейзинг кампании на български и международни организации.

>>  ГРАЖДАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ - ЗАСТЪПНИЦИ НА КАУЗИ

          - Знаем ли всичко или поне най-необходимото, за да постигнем промяна?

          - Как се включваме в застъпническия процес?

          - Кога и с кого се включваме?

          - Кои са инструментите на гражданското участие и с какво трябва да се съобразим? 

За да постигаме промяната, която желаем, трябва да знаем и как да се застъпваме за нея. А това означава добре да познаваме елементите на застъпническия процес. В тези сесии ще научите точно това – как да се борите за своите каузи и да постигате мисиите си. Ще си говорим за инструментите на гражданското участие – кога, къде, какво, с кого – включително, ще разберем как се организира протест у нас.

Специален фокус ще поставим върху съвременните негативни тенденции, които пречат на НПО да се застъпват успешно, и с какво можем да ги преодолеем. И, разбира се, ще Ви споделим за някои емблематични примери от нашия 18-годишен опит в застъпничеството.

>>  ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИМИДЖ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

          - Можем ли да разказваме за себе си,?

          - Кое и как можем да изразим по-добре?

          - Как ни отразяват медиите?

          - Има ли смисъл „да живеем“ в социалните мрежи?

Специално за Вас сме поканили двама журналисти (Надя Обретенова, БНТ, и Владо Йончев, OFFNews) и един обществен анализатор (Харалан Александров, социален антрополог), които в нестандартен дискусионен формат ще споделят своята обективна, критична и градивна гледна точка към съвременните медийни тенденции и ще споделят препоръките как да се впишем в обществения живот.

Ще Ви провокираме с въпроса: „Когато разказваме за себе си, какво казваме за себе си?!“. И, разбира се, ще Ви помогнем да откриете правилния отговор. Специално внимание ще обърнем върху „НПО говоренето“, изграждането и поддържането на добрия обществен имидж онлайн и офлайн.

>>  ТРЕНИРАНЕ И МЕНТОРСТВО

Нашето Лятно училище е истинска школа! Всичко, което ще чуете, ще имате реален шанс да го упражнявате на терен, а ние ще Ви помагаме в тренировъчния процес.

През цялата програма на Лятното училище ще имате специална мисия – разделени в малки отбори заедно с други участници от школата, ще трябва да измислите общи стратегии и проекти за решаване на предварително поставени задачи. Отборите ще бъдат подкрепяни с насоки и съвети от най-добрите ментори от БЦНП и НПО Портала. Внимавайте добре в часовете! Защото ще се наложи бързо да приложите новите си умения за застъпничество, презентиране и планиране. Най-добре разработените и представени идеи ще бъдат наградени.

>>  И НИЕ НЕ ЗАБРАВЯМЕ НАЙ-ВАЖНОТО …

Като всяка приятелска общност с общи идеи, не забравяме и не пропускаме да се забавляваме и да мечтаем заедно. Пригответе се за истинско умствено и физическо раздвижване!

 

За да кандидатствате в Лятното училище, трябва да отговаряте на следните изисквания:

  • Да имате не повече от 5 години опит в неправителствения сектор;
  • Към момента да работите в неправителствена организация по конкретни програми или инициативи (да не изпълнявате само административни или технически функции);
  • Да имате възможност да присъствате на целия курс на обучение;

Кандидатурата Ви ще бъде допусната за разглеждане, ако:

  • Официалният представител на организацията, която Ви номинира, е попълнил и изпратил електронния формуляр за кандидатстване в срок до 25 август 2019 г.

 

Важно е да знаете, че:

  • За участие в Лятното училище за НПО Аркутино 2019 се заплаща такса участие. Таксата включва настаняване в двойна стая и е в размер на 150 лева. При изрично заявено желание на участник за настаняване в единична стая и при наличие на такава възможност, участникът ще бъде настанен при заплащане на допълнителна такса. Останалите разходи по престоя (нощувки, храна и материали) се покриват от организатора.
  • Транспортните разходи са за сметка на участниците.
  • От тук може да попълните и изпратите ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ЗА НПО АРКУТИНО 2019
  • Краен срок за кандидатстване - до 25 август 2019, включително.

За контакти

Ако имате въпроси, не се колебайте да ни пишете на: aylin@bcnl.org или ни се обадете на тел.: 088 851 99 91, лице за контакт: Айлин Юмерова.

Галерия

назад