Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Дигитална демокрация

Надеждният Изкуствен интелект се нуждае от надеждни данни за обучение

 

Говорихте ли си вече с ChatGPT? А забелязахте ли разлика в отговорите, когато питате едно и също нещо на английски и български ? За мястото на по-малко разпространените езици в новите технологии с изкуствен интелект си говорим в специалната българска сесия в MozFest 2023. Тази година БЦНП участва в престижния международен форум със собствена сесия, посветена на изкуствения интелект, който става все по-важна част от ежедневието ни.

Сесията „Надеждният Изкуствен интелект се нуждае от надеждни данни за обучение - как да се справим с лингвистичната (езикова) дискриминация при бази данни за обучение“ събра мненията на експерти, които показват как на практика има езикова бариера в AI.

Сесията можете да видите тук:

В сесията се включиха: 

Михаил Екимджиев е управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Екимджиев и Партньори“ и практикуващ адвокат с над 30 годишен опит в сферите международно публично право, наказателно право и защита правата на човека. Осъществява процесуално представителство пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на Европейски съюз в Люксембург и е с над 100 спечелени дела пред ЕСПЧ. Има специализация в Съвета на Европа по Защита правата на човека.

 

 

Катина Бончева е съдружник в Адвокатско дружество „Екимджиев и Партньори“ и практикуващ адвокат с над 20 годишен опит по граждански, търговски и административни дела. Управител на Фондация „Асоциация за европейска интеграция за правата на човека“ и има опит като адвокат по дела пред Европейския съд за правата на човека, Съда на Европейския съюз, Съда на публичната служба и Общия съд на Европейския съюз. Притежава специализация от Университет Кеймбридж, Обединеното кралство.  Лектор в редица обучения, провеждани в Център за обучение на адвокат „Кръстю Цочев“. 

 

Петър Торнев e директор на Технологичния център на Аксенчър в България.  Работи в IT сферата повече от 15 години. Зaвършил е “Компютърни системи и технологии“ в  Технически Университет - Варна. Става възпитаник на Harvard Business School, след като завършва програмата за Leadership Development през 2015 г. През 2020 г. завършва EMBA в Американския Университет в България.  Интересува се и се занимава с трансформация и усъвършенстване на лидерския потенциал и образование в България. Допринася за развитието на стратегии и иновативни решения в облачните технологии, киберсигурността, онлайн тръговията, мениджмънта, както и за прилагането на политики, свързани с културното, възрастовото и половото разнообразие в компаниите.  

 

Домен Савич ръководи Citizen D, неправителствена организация базирана в Любляна, която изследва променящия се пейзаж на правата на човека в информационното общество, проучва “наблюдаваното общество”, картографира пропагандните медийни практики и насърчава активното участие на гражданите. В предишните си роли е работил като бранд мениджър за разработчика на мобилни приложения Outfit7, като ръководител на маркетинга за стартиращата компания за електронно здравеопазване Iryo и като разработчик на съдържание за разработчика на мобилни приложения Tricky Tribe. Домен е работил и като журналист в словенския ежедневник Dnevnik. Той има бакалавърска степен по журналистика от Университета в Любляна. 

 

Мартин Боянов е работил по проблеми като sentiment analysis и influencer identification в Komfo, document clustering и business event classification в Commetric и recommendation systems в Smule. Той се опитва да намери най-практичните употреби на съвременните алгоритми за машинно самообучение и анализ на данни. Специалността му е да участва в целия процес по разработката на ML решения – от прототип до излизане на пазара, че и след това. 

Сесията ще се модерира от Захари Янков - главен правен експерт на Български център за нестопанско право. Захари има магистратура по право от Софийски университет и магистратура по Права на човека и демокрация от Университета в Болония. 

 

 

 

За контакти

Галерия

назад