Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Клуб "Граждански стопаджия"

Ние и те наше и чуждо - гражданска дискусия

 

Преминавайки през живота, човешкото съзнание изгражда своята реалност, пречупвайки я през призмата на един постоянен цикъл от въпроси. Най- значимият от тях, основополагащ личността ни, изборите ни, живота ни, обществото, държавата, политиката е въпросът -  Кой съм аз? След него съвсем естествено се появяват и още екзистенциални загадки - Кои сме ние? Кои са те? Кое е наше, кое е чуждо?

В тази дискусия от поредицата на Гражданския стопаджия, ще разгледаме как тези въпроси се позиционират в националната ни идентичност, историческите ни корени, политическото ни управление и всекидневното ни битие.

Какво определяме като “наше” и “ние” на ежедневно и на микро ниво? Може би хората съвсем естествено разпознават като свое средата, в която срещат постоянна близост и ежедневен контакт, а изразът “ние българите” или “ние европейците” е прекалено абстрактен за човешкото съзнание? Дали тази несигурност в принадлежността към собствения си народ е причина за по-мащабни проблеми и разделения?

 Правилно ли е да приемаме политическите грешки през годините като нещо отделно от нас, и не са ли политиците огледалото, отразяващо нашето общество, нашите избори и решения?

Защо изпитваме недоверие към другите страни и тяхното влияние? Дали това е следствие от проблемите на различните поколения или е някаква скрита форма на комплекс за малоценност на народа ни?
Може би трябва да сме фокусираме не толкова в чуждото влияние, а в това да създадем нещо ново и да оставим следа, която другите държави да последват?

До каква степен историческите ни герои и разногласието за българската валута ни определят като идентичност?

Тези и още въпроси в дълбочина, ще чуете в дискусията, за да разберем до каква степен могат да се открият допирни точки в различните мнения.

Водещ на дискусията е:

Ирина Недева - старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти -България.Ирина е журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията.


Говорители:

Флора Стратиева - водеща на подкаста на БНТ „Важното с Флора“, който се излъчва в YouTube канала на Българската национална телевизия. Тя е един от най-актуалните и влиятелни влогъри в българското онлайн пространство, безспорна любимка на младата аудитория в интернет със своите забавни авторски видеа, с които цели да информира своите последователи за различни актуални теми от политическия и обществен живот в България.

Захари Янков - правен консултант в Български център за нестопанско право. Работи в организацията от октомври 2019 г. Захари е юрист с магистърска степен по специалност „Право” от Софийски университет „Св. Климент Охридски” както и магистър по права на човека и демокрация от университета в Сараево и университета в Болоня.

Можете и да слушате разговора в Spotify канала на БЦНП
Или да ни гледате във Facebook

Досега в поредицата дискусии на Гражданския стопаджия говорихме по темите:

1.  Няма за кого, но ще гласувам...

2. Преброихме се, и какво от това?

3. Евро vs. лева - печелим или губим?

4. Дарителството – имидж стратегия или чиста емпатия

5. Символите на нацията - дискусия от поредицата "Граждански стопаджия"

 6. Неуспялата политика за насърчаване на културата - гражданска дискусия

7. Петицията срещу забраната на реклама за хазарт - гражданска дискусия

8. Готови ли сме за детски хоспис в България - гражданска дискусия

9.  Животът ни се случва или ние го управляваме - гражданска дискусия


Гледайте дискусията тук:

------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българския център за нестопанско право и Асоциацията на европейските журналисти – България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
 

За контакти

Галерия

назад