Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Клуб "Граждански стопаджия"

Преброихме се, и какво от това?

Трябва ли да се тревожим, че населението на България намалява най-бързо в света?

Колко пъти сме чували да казват, че в България има демографска криза? Подмятаме това твърдение, но не става ясно какви са измеренията на тази криза. Популистите се пускат по лесната писта на страха – изчезваме като нация! Но какво всъщност преброи преброяването? Едва няколко дни след изборите бяха и най-сетне публикувани резултатите от националното преброяване, проведено преди повече от година, което накара много хора да си зададат въпроса – малко ли хора гласуват, или малко хора са останали ?

Резултатите от преброяването са притеснителни – населението е намаляло с 844 781 души спрямо миналото преброяване.  Същевременно те изглеждат и предизвестени. Още през 2015 г. Отделът за населението към ООН излиза с доклад, според който населението в България до 2050 година ще бъде 5 813 550. При всички положения резултатите са закъснели – отне повече от година на НСИ да обработят данните и официално да ги публикуват на 3 октомври. Предвид че националното преброяване има отношение към изборния процес, това забавяне провокира много въпроси, които сякаш останаха без отговор - какви са причините за намаленото население и какви следва да са реакциите ?

В следващото издание на Гражданския стопаджия ще проведем дискусия, която ще ни провокира да (си) отговорим на няколко въпроса:

  • Какво ни „казват“ резултатите от преброяването– освен намаляване на населението се отчитат и интересни данни за вътрешната миграция в страната и за най-засегнати от обезлюдяване области.
  • Какви мерки трябва да се предприемат за преодоляване на демографската криза – да върнем българите от чужбина, да насърчаваме раждаемостта или да подобрим средата?
  • Как гарантирането на социалните ни права – здравеопазване, образование, социални услуги и др.; влие върху демографските процеси ?

Този път освен излъчване в интернет ще сме и на живо и публиката ще има възможност да вземе активно участие в дискусията! Нямаме търпение да се срещнем!

Водещ на дискусията ще е:

Ирина Недева - старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти -България.Ирина е журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията. 

Говорители:

Гражданската си позиция в дискусията ще сподели Благослав Михайлов, основател на гражданската платформа Стража, която с помощта на изкуствен интелект извлича всички данни от сайта на парламента и ги прави достъпни за реално четене - информация за всеки един депутат, всяко едно гласуване в пленарната зала, стенограми от всички заседания.

 

Експертът по темата ще бъде професорът по културна антропология в СУ "Св. Климент Охридски" Ивайло Дичев. Проф. Дичев защитава докторати в Софийския университет и в университета Париж-VII: Дени Дидро, работи в сферата на естетиката, после се насочва към социалните науки с фокус върху въпросите на политическата култура, градската антропология и балканските идентичности. Асоцииран преподавател в университета Париж - 10, многобройни стипендии, сред които от високо ниво на френското правителство, Фулбрайт и Рокфелер; почетен изследовател на института за източни и югоизточни изследвания в Регенсбург. Последните му изследователски интереси са в областта на гражданството, миграцията и антропологията на пространството.

 

Включете се в срещата на Гражданския стопаджия на живо!

КОГА: 2 ноември от 17:30 часа 

КЪДЕ: ул. Христо Белчев 3, партер

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК сега, за да получите достъп до срещата. Местата в залата са ограничени ! За тези, които нямат възможност да се включат, могат да гледат дискусията в реално време на Фейсбук страницата на БЦНП тук. Правила за участие в срещата ще откриете тук.

Гражданският стопаджия се организира съвместно от Български център за нестопанско право и Асоциация на европейските журналисти - България. Ежемесечните срещи на Клуба на Гражданския стопаджия ще се провеждат в дискусионен формат с водещ журналист, експерт по избраната тема и гражданин с позиция. Ако искаш ти да си въпросния гражданин в една от предстоящите дискусии, не се колебай да ни пишеш на alexander@bcnl.org


Инициативата се изпълнява в рамките на проект "Дигитални демокрации vs. Дигитални диктатури" (ACF/970) на Български център за нестопанско право, финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

За контакти

Галерия

назад