Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Програма „Предприемачество за нестопански организации“

Стартира осмото издание на програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2018 / 2019

Най-добрите бизнес планове ще си разпределят

награден фонд от 40 000 лева, за да развият идеите си

 

Българският център за нестопанско право започва набиране на кандидатури за участие в програмата „Предприемачество за нестопански организации“ за 2018/2019 г. Всеки, който участва в Програмата ще получи индивидуално ориентирана експертна подкрепа как да развие своята предприемаческа дейност. Програмата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и в партньорство с TELUS International Europe и УниКредит Булбанк.

 

    В Програмата до момента:

•           сме обучили над 140 организации как да развият идеите си в бизнес планове;

•           инвестирали сме над 155 000 лв. в реализирането на най-добрите идеи;

•           над 300 000 лв. приходи са били реализирани от финалистите в Програмата, благодарение на предоставената от нас подкрепа.

През 2017 г. в програмата се включиха 24 организации. 5 от тях бяха избрани от авторитетно жури и получи финансова подкрепа в размер на 8 000 лева за стартиране на идеите си. Победителите бяха:

 • БЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ БИОРАЗНООБРАЗИЕ (БФБ) за своята кутия-подарък с продукти от малки ферми в Западна Стара планина. „ПОДАРЪК С ВКУС НА ТРАДИЦИЯ И БЪЛГАРСКА ПРИРОДА“ е представителен подарък, който „разказва“ чрез храната за съхранените традиции и опазената природа.
 • НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ СВЕТЛИНА – 1861“, за „ЧИРПАНЛИЕВАТА КЪЩА“, за да я развият като етнографски комплекс, който привлича чрез интерактивни дейности посетители.
 • ФОНДАЦИЯ „ДЕТСКИ КНИГИ“, които ще популяризират четенето сред деца чрез онлайн платформа за лесно откриване на подходящи детски книги, препоръчвани според индивидуалните интереси на читателите - DETSKIKNIGI.COM – КОМПАС ЗА РОДИТЕЛИ В СВЕТА НА ДЕТСКИТЕ КНИГИ.
 • ФОНДАЦИЯ СИНЕРГИА, които в МАСАЖНОТО СИ СТУДИО HI TOUCH ще осигурят възможност на добре обучени масажисти със зрителни увреждания в екипи със зрящи масажист-ментори да работят.
 • ФОНДАЦИЯ „СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ“ с ОРАНЖЕРИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗСАД, която ще осигурява подходящи условия на труд за хората с интелектуални затруднения при производството и отглеждането на цветен разсад

 


Описание на програмата

Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ съдържа следните три етапа:

Първи етап „Експертна подкрепа за подобряване на бизнес план и на умения за публичното му представяне“ – участниците ще получат експертна подкрепа за подобряване на своя конкретна предприемаческа дейност, развита в бизнес план. В рамките на две последователни обучителни срещи ще бъдат представени теми, свързани с подготвяне на финансови прогнози към бизнес плановете, съвети от експерти в бизнес компании, подобряване на презентационните умения с цел по-добре комуникация на бизнес идеите. Участниците ще се запознаят и с примери за успешен социален бизнес в България и да обменят опит с финалистите от предходни години в програмата. По време на този етап участниците ще могат да получат индивидуални консултации и да задават конкретни въпроси на консултантите на конкурса.

Втори етап „Конкурс за най-добър бизнес план на НПО“ - обхваща представяне на разработените бизнес планове пред жури, което ще определи победителите. Отличените бизнес идеи ще си разпределят награден фонд от 40 000 лева.

Трети етап „Лаб4е – менторска програма за успешен старт“. Победителите в конкурса ще участват в периодични срещи и ще получат последваща експертна и менторска подкрепа от представители на бизнеса за развиване на стопанската си дейност.

 

За кого е подходящо да кандидатства

Инициативата е подходяща за всички неправителствени организации, които развиват или имат намерение да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия и цели. За участие могат да кандидатстват НПО (сдружения, фондации и читалища), които:

 • имат най-малко два успешно изпълнени проекта/инициативи (самостоятелни или в партньорство);
 • имат годишни приходи над 5 000 лева за последните две години (2016 и 2017 г.).

В програмата може да се включат и организации, които са участвали в конкурса в предходни години, но не са получили награди или такива, които са били сред финалистите, но желаят да развият нова предприемаческа идея.

Предимство при селекцията на участниците в програмата ще бъде давано на активни организации, които разполагат с добре подготвен екип и готовност да реализират бизнес идеята си. Основен критерий ще бъде мисията на организацията и връзката между нея и предложената идея за развиване на стопанска дейност.

Всички организации, които желаят да участват, трябва да попълнят онлайн електронен формуляр за кандидатстване в срок до 25 юли 2018 г. Формулярът се попълва и изпраща от официалният представител на съответната нестопанска организация. Моля бъдете кратки, ясни и конкретни при отговарянето на въпросите във формуляра!

Внимание! Онлайн формулярът за кандидатстване не може да бъде запазван в процеса на неговото попълване. Съветваме ви преди да го отворите и да започнете да го попълвате, да се запознаете предварително с въпросите, които са включени в него и да си подготвите информацията, която после да копирате на съответните места. В текстов формат (MS Word) формулярът може да бъде изтеглен тук, за да подготвите своята кандидатура. Формулярът включва две части: Информация за организацията – кандидат и Бизнес план.

График

 • Срок за кандидатстване – 25 юли 2018 г.;
 • Обявяване на одобрените за участие кандидати – края на август 2018 г.;
 • Провеждане на първа обучителна среща в София – края на септември 2018 г.;
 • Провеждане на втора обучителна среща по презентационни умения в София – средата на ноември 2018 г.;
 • Краен срок за подаване на финални бизнес планове и участие в Конкурс за най-добър бизнес план на НПО – края на декември 2018 г.;
 • Представяне на концепциите пред жури – началото на февруари 2019 г.;
 • Лаб4е (интензивна менторска програма) – от март 2019 г. до декември 2019 г.

За участие в програмата кандидати трябва да заплатят такса, в размер на 150 лв. Организаторите поемат разходите на участниците за нощувки, храна и кафе-паузи през времетраенето на срещите, част от програмата.

Краен срок за получаване на документите е 25 юли 2018 година.

 

За контакти

За повече информация, моля посетете сайта www.bcnl.org или се свържете с нас на тел. 02/981 66 17, лица за контакт – Павлета Алексиева (pavleta@bcnl.org) и Анна Адамова (anna@bcnl.org).

Документи

ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ Актуализация
Текстов формат на апликационния формуляр (само за информация) 06.07.2018

Галерия

назад