cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Програма „Предприемачество за нестопански организации“

Стартира осмото издание на програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2018 / 2019

Най-добрите бизнес планове ще си разпределят

награден фонд от 40 000 лева, за да развият идеите си

 

Българският център за нестопанско право започва набиране на кандидатури за участие в програмата „Предприемачество за нестопански организации“ за 2018/2019 г. Всеки, който участва в Програмата ще получи индивидуално ориентирана експертна подкрепа как да развие своята предприемаческа дейност. Програмата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и в партньорство с TELUS International Europe и УниКредит Булбанк.

 

    В Програмата до момента:

•           сме обучили над 140 организации как да развият идеите си в бизнес планове;

•           инвестирали сме над 155 000 лв. в реализирането на най-добрите идеи;

•           над 300 000 лв. приходи са били реализирани от финалистите в Програмата, благодарение на предоставената от нас подкрепа.

През 2017 г. в програмата се включиха 24 организации. 5 от тях бяха избрани от авторитетно жури и получи финансова подкрепа в размер на 8 000 лева за стартиране на идеите си. Победителите бяха:

 • БЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ БИОРАЗНООБРАЗИЕ (БФБ) за своята кутия-подарък с продукти от малки ферми в Западна Стара планина. „ПОДАРЪК С ВКУС НА ТРАДИЦИЯ И БЪЛГАРСКА ПРИРОДА“ е представителен подарък, който „разказва“ чрез храната за съхранените традиции и опазената природа.
 • НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ СВЕТЛИНА – 1861“, за „ЧИРПАНЛИЕВАТА КЪЩА“, за да я развият като етнографски комплекс, който привлича чрез интерактивни дейности посетители.
 • ФОНДАЦИЯ „ДЕТСКИ КНИГИ“, които ще популяризират четенето сред деца чрез онлайн платформа за лесно откриване на подходящи детски книги, препоръчвани според индивидуалните интереси на читателите - DETSKIKNIGI.COM – КОМПАС ЗА РОДИТЕЛИ В СВЕТА НА ДЕТСКИТЕ КНИГИ.
 • ФОНДАЦИЯ СИНЕРГИА, които в МАСАЖНОТО СИ СТУДИО HI TOUCH ще осигурят възможност на добре обучени масажисти със зрителни увреждания в екипи със зрящи масажист-ментори да работят.
 • ФОНДАЦИЯ „СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ“ с ОРАНЖЕРИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗСАД, която ще осигурява подходящи условия на труд за хората с интелектуални затруднения при производството и отглеждането на цветен разсад

 


Описание на програмата

Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ съдържа следните три етапа:

Първи етап „Експертна подкрепа за подобряване на бизнес план и на умения за публичното му представяне“ – участниците ще получат експертна подкрепа за подобряване на своя конкретна предприемаческа дейност, развита в бизнес план. В рамките на две последователни обучителни срещи ще бъдат представени теми, свързани с подготвяне на финансови прогнози към бизнес плановете, съвети от експерти в бизнес компании, подобряване на презентационните умения с цел по-добре комуникация на бизнес идеите. Участниците ще се запознаят и с примери за успешен социален бизнес в България и да обменят опит с финалистите от предходни години в програмата. По време на този етап участниците ще могат да получат индивидуални консултации и да задават конкретни въпроси на консултантите на конкурса.

Втори етап „Конкурс за най-добър бизнес план на НПО“ - обхваща представяне на разработените бизнес планове пред жури, което ще определи победителите. Отличените бизнес идеи ще си разпределят награден фонд от 40 000 лева.

Трети етап „Лаб4е – менторска програма за успешен старт“. Победителите в конкурса ще участват в периодични срещи и ще получат последваща експертна и менторска подкрепа от представители на бизнеса за развиване на стопанската си дейност.

 

За кого е подходящо да кандидатства

Инициативата е подходяща за всички неправителствени организации, които развиват или имат намерение да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия и цели. За участие могат да кандидатстват НПО (сдружения, фондации и читалища), които:

 • имат най-малко два успешно изпълнени проекта/инициативи (самостоятелни или в партньорство);
 • имат годишни приходи над 5 000 лева за последните две години (2016 и 2017 г.).

В програмата може да се включат и организации, които са участвали в конкурса в предходни години, но не са получили награди или такива, които са били сред финалистите, но желаят да развият нова предприемаческа идея.

Предимство при селекцията на участниците в програмата ще бъде давано на активни организации, които разполагат с добре подготвен екип и готовност да реализират бизнес идеята си. Основен критерий ще бъде мисията на организацията и връзката между нея и предложената идея за развиване на стопанска дейност.

Всички организации, които желаят да участват, трябва да попълнят онлайн електронен формуляр за кандидатстване в срок до 25 юли 2018 г. Формулярът се попълва и изпраща от официалният представител на съответната нестопанска организация. Моля бъдете кратки, ясни и конкретни при отговарянето на въпросите във формуляра!

Внимание! Онлайн формулярът за кандидатстване не може да бъде запазван в процеса на неговото попълване. Съветваме ви преди да го отворите и да започнете да го попълвате, да се запознаете предварително с въпросите, които са включени в него и да си подготвите информацията, която после да копирате на съответните места. В текстов формат (MS Word) формулярът може да бъде изтеглен тук, за да подготвите своята кандидатура. Формулярът включва две части: Информация за организацията – кандидат и Бизнес план.

График

 • Срок за кандидатстване – 25 юли 2018 г.;
 • Обявяване на одобрените за участие кандидати – края на август 2018 г.;
 • Провеждане на първа обучителна среща в София – края на септември 2018 г.;
 • Провеждане на втора обучителна среща по презентационни умения в София – средата на ноември 2018 г.;
 • Краен срок за подаване на финални бизнес планове и участие в Конкурс за най-добър бизнес план на НПО – края на декември 2018 г.;
 • Представяне на концепциите пред жури – началото на февруари 2019 г.;
 • Лаб4е (интензивна менторска програма) – от март 2019 г. до декември 2019 г.

За участие в програмата кандидати трябва да заплатят такса, в размер на 150 лв. Организаторите поемат разходите на участниците за нощувки, храна и кафе-паузи през времетраенето на срещите, част от програмата.

Краен срок за получаване на документите е 25 юли 2018 година.

 

За контакти

За повече информация, моля посетете сайта www.bcnl.org или се свържете с нас на тел. 02/981 66 17, лица за контакт – Павлета Алексиева (pavleta@bcnl.org) и Анна Адамова (anna@bcnl.org).

Документи

ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ Актуализация
Текстов формат на апликационния формуляр (само за информация) 06.07.2018

Галерия

назад