Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Дигитална демокрация

В ТЪРСЕНЕ НА РАЗУМНИЯ БАЛАНС ПРИ РЕГУЛАЦИИТЕ В ИНТЕРНЕТ

Всички знаем кога използваме бутонът за превъртане напред - тогава, когато нещо не ни харесва в това, което чуваме или гледаме. И превъртаме напред, за да стигнем до момента, който искаме и ни харесва (например, песента, която познаваме и искаме да слушаме). Често обаче не знаем какво следва и натискаме бутона за превъртане напред, с надеждата, че ще пуснем нещо по-добро от сегашното.

Когато говорим за демокрацията, то бутонът за превъртане към нейните дигитални измерения вече е натиснат. До голяма степен сме в позицията, в която не знаем какво точно следва, но се надяваме да е по-добро. В същото време обаче имаме шанса да сме в позицията на онези, които участват в изграждането на онова, което следва - особено в писането на правилата, които да постигнат демокрацията в дигиталната среда. Или поне да се опитаме да сме в тази позиция - чрез знание и участие в диалога.

 

С тази цел развиваме поредицата Дигитална демокрация и посветихме първия онлайн семинар на темата: НА КАКВИ СТАНДАРТИ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ РЕГУЛАЦИЯТА В ИНТЕРНЕТ.

Заедно със съорганизаторите на семинара – BESCO – Българската стартъп асоциация и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, говорителите и участниците дискутирахме темата през три тематични сесии:

  • Свобода на словото и достъп до информация
  • Безопасен интернет
  • Тенденциите в регулациите

 

Различните гледни точки, които бяха споделени, можем да обобщим така:

  • Необходимо е да се търси разумният баланс между технологични напредък и правата ни
  • Технологиите дават решения на много проблеми, но има и рискове, за които трябва да си даваме сметка
  • Ролята на държавата чрез нейните институции да гарантира и защитава правата ни е също толкова важна, колкото и отговорността на компаниите да адресират рисковете
  • От ключово значение е да бъдем информирани и запознати с процесите в интернет, за да можем да изискваме справедливо технологично развитие, което да не води до повече вреди, отколкото ползи.

 

Един от изводите, по които участниците постигнаха съгласие е, че дискусия относно дигитализацията от широк кръг специалисти в различни сфери е пътят, за да намерим правилния подход – търсения разумен баланс.

 

В края на семинара Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти и модератор на семинара, постави един от големите въпроси без ясен отговорКакво направи Twitter, сваляйки профила на тогавашния президент на САЩ - това акт на защита на демокрацията ли е или цензура; това бизнес решение ли е или идеологическо такова?

 

Докладът от семинара може да изтеглите оттук.

 

Пълния запис на срещата може да гледате тук:

 


Семинарът  е част от поредицата „Дигитална Демокрация“ (“Digital Democracy”), която се реализира от Български център за нестопанско право с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени в поредицата, принадлежат единствено на Български център за нестопанско право и участващите, автори и говорители и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.   

 

За контакти

назад