cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Текущи проекти

Активирай: изграждане на мост между НПО, частния сектор и гражданите

22 Юни 2020

Фондация „Америка за България“ е дългогодишен стратегически партньор на Български център за нестопанско право, споделяйки общото виждане, че гражданските организации са съществен елемент от всяко независимо и проспериращо гражданско общество. Заедно с „Америка за България“ през годините сме развили редица програми в подкрепа на гражданския сектор в България:

  1. Подобряване и развитие на благоприятна среда за работа на гражданските организации;
  2. Изграждане на умения на гражданските организации за финансова устойчивост, предприемачество, добро управление и организационно развитие;
  3. Ангажиране на обществото в програми и кампании на гражданските организации.

Тук са част от цифрите, които показват успехите ни в последните три години  (2016 – 2019 г.):

  • 1873 граждански организации получиха подкрепа от БЦНП под формата на консултации, обучения и пр.
  • Повече от 400 събития с над 8300 участници организирахме или домакинствахме в Къщата на гражданските организации
  • 182 000 лв. бяха инвестирани в гражданските организации, ангажирани с привличането на независими източници на финансиране – фондонабиране и предприемачество
  • Почти 500 000 лв. приходи, реализирани от гражданските организации, получили подкрепа

Две от нашите основни програми са развити благодарение на доверието и подкрепата на фондация „Америка за България“: Лятното училище за НПО и програмата „Предприемачество за нестопански организации“. За почти десетилетие обучихме и вдъхновихме повече от 160 нови лидери в гражданския сектор и помогнахме на организациите да станат по-устойчиви.

„Вярвам, че трябва да продължим да надграждаме това, което научихме, и опита, който придобихме, и че подкрепата за алумни общността е изключително ценна заради необходимостта от разпознаване на гражданското общество и демократичните ценности в България, особено в контекста на сегашните предизвикателства пред Европа.“ – участник в Лятното училище за НПО, 2016.

Ключовата ни програма „Предприемачество за нестопански организации“ помогна на над 180 екипа от гражданския сектор да развият идеите си за бизнес с мисия като устойчив начин за решаване на социалните предизвикателства. За последните три години повече от 50 нови работни места бяха създадени и над 90 бизнес клиенти привлечени към предприемаческите дейности на гражданските организации.

Като стратегически партньор „Америка за България“ ни подкрепя в смели и значими инициативи – като Къщата на гражданските организации. От 2016 г. насам Къщата успя да се превърне в разпознаваемо място, където организации и граждани се срещат, обменят информация, знания, вдъхновение и идеи.

Нашата визия включва създаването на независимо и проспериращо гражданско общество и разпознаваме „Америка за България“ като наш стратегически партньор и занапред. В следващите две години сме мотивирани с тяхната подкрепа да работим за:

  1. Популяризиране на предприемачеството като устойчив бизнес модел за решаване на социални проблеми и начин за постигане на мисиите на гражданските организации.
  2. Наблюдение на средата за гражданските организации, осигуряване на участието им в процесите на вземане на решения и на доброто управление.
  3. Популяризиране на значимостта и ролята на частния сектор (граждански организации, бизнес, граждани) в създаването на иновации и задаването на важни за обществото ни теми.

Период на настоящата подкрепа: 2020-2022

Размер на финансиране: 586, 816 лв.


Фондация „Америка за България“ е  независима, непартийна и неполитическа  американска благотворителна организация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден по Закона за подпомагане на източноевропейската демокрация от 1989 година чрез Американската агенция за международно развитие.

Фондация „Америка за България“ подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.Даренията,  предоставени от Фондация „Америка за България“, развиват дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България. За повече информация: www.us4bg.org.

 

 

назад