Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Идеите, които решават местните проблеми – победителите в програма Vivacom Регионален грант 9

28 Март 2024

В България има хора с изключителна енергия за грижа и правене на добро за местата, които обичат. Това го доказа рекордният брой от 395 кандидатури на граждански организации, които предложиха своите креативни идеи за решаване на местни екологични проблеми и преодоляване на образователни дефицити в конкурсния етап на 9-ото издание на Vivacom Регионален грант. 

Тази година решението кои 10 организации да получат финансова подкрепа в общ размер на 100 000 лв. беше още по-трудно. Журито отбеляза, че вижда все по-смели идеи, все по-добри представяния и по-голяма мотивация сред кандидатстващите.

С вълнуващо събитие на 28 март 2024 в София бяха обявени 10-те победители, избрани от журито на конкурса, които получават подкрепата на Vivacom за реализация на своите инициативи. След двудневен интензивен лабораторен формат, воден от екипа на Български център за нестопанско право, организациите трансформираха идеите си в истински демонстрационни проекти – еталон за природосъобразно поведение и модерни образователни подходи за качествено учене.  

„Ние като Български център за нестопанско право сме партньори на Vivacom от самото създаване на Гранта - партньорство, което за 9 издания порасна и се превърна в иновативна програма за подкрепа на гражданската активност на местно ниво. Финалистите вече преминаха през първата лаборатория от нововъведената акселераторска програма, в която трансформираха идеите си в истински демонстрационни проекти - пример за природосъобразно поведение и модерни образователни подходи“, сподели Надя Шабани, Директор на Български център за нестопанско право.

„Тази година  получихме рекорден брой кандидатури – 395 от 361 граждански организации от цялата страна. Това показва, че програмата отговаря в още по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната“, коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

 „Vivacom Регионален грант е изключително важна инициатива, която насърчава хората да участват активно в опазването на околната среда и да полагат усилия в повишаването на качеството на образованието. Ние, от United Group, наблюдавахме засиления интерес към програмата и видяхме потенциала ѝ за развитие. Затова я имплементирахме успешно и в Босна и Херцеговина, където се провежда за трета поредна година“, сподели Йована Лукич, CSR директор на United Group.

В периода от април до средата на ноември 2024 със силата на местния активизъм финалистите ще допринесат за опазването и съхраняване на морската флора и фауна по дивите черноморски плажове, за възстановяване на естествените хранителни вериги в планините, за преодоляване на функционалната неграмотност при младежите, за развиване на чуждоезиковото знание сред незрящите за повишаване на конкурентноспособната им, за изграждане на образното мислене на глухите деца чрез литературни произведения и други.

След първата акселераторска лаборатория, предстои подкрепените организации да преминат през още 2 лабораторни срещи. През май заедно с експерти от Български център за нестопанско право те ще експериментират в създаването на креативни комуникационни кампании. А през септември ще се срещнат с предходни финалисти от общността на Регионалния грант за обмяна на опит и репликиране на успешните практики като съмишленици.  

Идеите, които са преминали успешно преселекция, но не са избрани сред финалистите ще преминат през 2 онлайн обучения за писане, управление и отчитане на проекти, както и за комуникации и работа с медии.

Идейните концепции бяха оцени от жури в състав:

  • Ива Дойчинова, активист и журналист за граждански каузи;
  • Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“;
  • Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com;
  • Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia;
  • Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право
  • Елица Георгиева, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom;

Ето кои са отличените инициативи в деветото издание на конкурса:

Сдружение „Морски клуб „Приятели на морето“ – Варна ще организират три образователни модула, сред които гмуркаческа подготовка за работа с определители, с активното участие на 45 деца и младежи, специалисти и доброволци на Клуба. Морските занимания ще допринесат за опознаване и съхраняване на морската флора и фауна по дивите плажове край Варна, Шабла и Тюленово.

 

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ – Варна ще запознаят образователната общност във Варненска и Добричка области с методите за грижа и защита на пчелите по френска образователна метода през 4 съвременни образователни инструмента.

 

Фондация „По-диви Родопи“ – Хасково ще разпространят новаторска концепция за възстановяване на естествените хранителни вериги в Източните Родопи като част от Инициативата "По-дива Европа" с пряко въвличане на най-малко 75 ученици в прогимназиален и гимназиален училищен етап от училища в Кърджали, Момчилград и Крумовград. Децата и младежите ще бъдат ангажирани с презентационни и интерактивни практически занимания на терен.

 

Фондация „Елизабет Костова“ – София ще стартират дългосрочна инициатива за преодоляване на функционалната неграмотност при българските младежи под формата на пътуваща творческа лаборатория, в която млади български поети ще пътуват из България, за да срещнат, обучават, насърчават и творят заедно с младежи от Видин, Лом, Мездра, Разград и Търговище.

 

През прилагане на иновативната STEM методология и интердисциплинарен подход Сдружение „ИТ Стара Загора“  ще осъществят редица занимания с над 400 ученици от града на липите.

 

Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ – София ще издадат литература, придружена от аудио вариант, за провеждане на чуждоезиково обучение по английски за незрящи хора в България в подкрепа на увеличаване на тяхната конкурентоспособност на пазара на труда.

 

Чрез интерактивни, игрови и образователни дейности и работа на терен Фондация "Ботаника Лайф" – Варна ще приобщят 60 деца и техните родители от различни етнически общности от селата Надарево, Баячево, Давидово, Буховци, Вардун и Пробуда в община Търговище към грижата за околната среда в региона.

 

Българско дружество за защита на птиците – София ще въвлекат деца и възрастни с различни възможности в дългосрочна инициатива за опознаване на орнитологията в градска среда. За реализация на идеята организацията ще създаде аудио лекции и ще разработи маршрути за серияta от лекции-разходки Bird Hеaring в основните паркове в София.

 

Сдружение „Център за творческо обучение” – София ще поставят основите на първия от серията образователни лагери за изкуствен интелект (ИИ) и устойчивост в страната за младежи и млади учители. Целта на инициативата е да насърчи създаването на екологични проекти чрез използване на ИИ и силата на технологиите в условията на екипна работа с менторска подкрепа от специалисти. 

 

Идеята на Фондация „Арт Бюро“ – София адресира нуждата от създаване на възможности за глухи деца от Пловдив, Търговище и София да изградят образно мислене. Това ще бъде възможно чрез иновативен образователен подход, използващ езика на театралното изкуство, който ще направи достъпни базови произведения от българската и световната литература за малчуганите с увреден слух.

Vivacom Регионален грант подпомага за поредна година развитието на регионите в България и насърчава участието на местните общности, като предоставя безвъзмездно финансиране на граждански организации за вдъхновяващи проекти в сферите "Образование" и "Опазване на околната среда". Партньор на Програмата от самото ѝ създаване е Български център за нестопанско право. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева.

назад