Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Таня Божинова: "Да споделя визуално мислите си е суперсилата на твореца"

3 Август 2022

Снимка: Личен архив

 

 

Таня Божинова е автор на илюстрацията „Заедно на една ръка разстояние“, която спечели Второ място и парична награда от 300 лв. в категория „Илюстрация“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2022, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП). Средствата за наградния фонд на конкурса бяха набрани благодарение на щедри дарители и активисти, които подкрепиха дарителската кампания на БЦНП през 2022 г.

 

 

Интервю на Елена Лулчева, доброволец на БЦНП, за поредицата „Истории за авторите на конкурса „Граждански Будилник“

 

 

Разкажи ни малко за себе си. Откъде си? С какво се занимаваш?

Здравейте, казвам се Таня и съм от София. В момента завършвам Бакалавър „Анимационно кино“ в Нов български университет. Въпреки че в интернет съм по-известна с илюстрациите си, всъщност работя като 2D аниматор и обичам да правя късометражни филми.

 

Как се зароди любовта ти към изкуството?

При мен любовта към изкуството не се зароди, тя винаги си беше там, но пък мога да кажа кога се зароди разбирането и сензитивността ми за изкуството - в първи курс. Това беше моментът, в който започнах да разбирам как историята, философията и географията остават своите следи върху изкуството в различните периоди, какво е работи и защо. Със сигурност обогатяването на културата ми помогна да се впусна още по-смело в света на илюстрацията и анимацията.

 

Какви са основните теми, които те вдъхновяват и по които твориш?

Винаги съм смятала, че трябва да задоволяваме единствената ни позитивна емоция и затова се старая да пречупвам всяка тема през позитивния вкус, който искам да оставя. Това ми позволява да не се ограничавам и ми предоставя доста голяма свобода за изразяване.

 

Сподели ни повече за илюстрацията ти „Заедно на една ръка разстояние“, с която участва в конкурса „Граждански Будилник“ 2022. Каква беше мотивацията зад нея? Какво те вдъхнови?

Имах силно желание да разкажа историите на стотици хора само в едно изображение. По тази причина избрах и да стилизирам героите си и да им оставя само по една ръчичка, тъй като тя е символът на обединението им. Всичко останало беше игра с допир и как да предам близост и колективност.

 

 

Кой беше най-предизвикателният момент в процеса ти на работа?

Със сигурност най-предизвикателният момент беше да разкажа толкова много истории само с ръчички, без да правя повторения. Исках всяко докосване да бъде уникално и да носи своя заряд.

 

Как интерпретираш ти „социално ангажиращата роля“ на твореца?

Да споделя визуално мислите си е суперсилата на твореца. Това е много отговорна роля, особено ако той излезе извън възхищението си към природата и хората и се потопи в проблемите на заобикалящата ни среда. Смятам, че това е роля, прилежаща на интелигентни хора с дълбоко разбиране и чувствителност към света и едновременно с това е обединяващ символ и визуализация за всички, които творбите засягат.

 

Важно ли е според теб творците да създават социално осъзнато и ангажирано изкуство?

Разбира се, но въпросът е малко по-сложен в моите очи. Светът е виждал много лоши примери за социално ангажирано изкуство. Това е изключително силно оръжие, което трябва да бъде използвано много предпазливо. Какво наричаме осъзнато също много зависи и от морала на групата, за която правим изкуството. Във всеки случай вярвам, че трябва да се стремим към позитивното въздействие на социално ангажираното изкуство. Все пак то ни заобикаля и ни въздейства постоянно.

 

Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5, 19 юни 2022 г., Топлоцентрала - София

 

С какви чувства продължаваш напред след участието си в конкурса „Граждански Будилник“?

Конкурсът „Граждански будилник“ винаги е била много приятелска и весела среда. Продължавам напред заредена с много енергия и вдъхновение, което почерпих от останалите участници, събитието, журито и организаторите.

 

Какво си пожелаваш?

Много творческа сила, с която да правя света по-весел и красив.

 

Какво планираш да направиш с получената парична награда от конкурса?

В момента съм в процес на изготвяне на дипломния ми анимационен филм и наградата от конкурса вече е добавена към финансирането на филма или по-точно звуковото му оформление.

 

Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5, 19 юни 2022 г., Топлоцентрала - София

 

 

Изложба „СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕДНО“ 2022

Правото на сдружаване е ключово гражданско право за всеки от нас, защото ни позволява да се изправим пред очите на несправедливостта и заЕДНО да направим необходимото, за да подобряваме света. Авторската илюстрация „Заедно на една ръка разстояние“ е част от изложбата „СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕДНО“ 2022. Експозицията представя фотографиите, илюстрациите и текстовете на 15-те социално ангажирани автори, отличени в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5. Те разказват вълнуващи истории за солидарност и за силата на гражданското сдружаване, какво задвижва тази енергия, накъде е насочена тя и какво всъщност означава да сме заедно - обединени и сдружени?

 

Разгледай и сподели изложбата онлайн:

 

През 2023 г. предстои шестото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искаш да подкрепиш младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, можеш да дариш за тях още сега.

 

За връзка с нас – може да ни драснеш на имейл: budilnik@bcnl.org или да ни потърсиш на тел: 0888-519-991

 

________________

Това интервю е създадено с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

назад