Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Ето ги новите герои - част от випуск LET's GO 2024

20 Март 2024

Кога и къде за последно срещнахте група хора, готови да променят света? Ние сме едни от късметлиите, които имат честта работата да ни среща именно с такива герои. Това са социалните предприемачи - двигателите на промяна в организациите, които решават едни от най-сложните обществени проблеми. Такива, които или често остават незабелязани, или никой не желае да се заеме с тях. Екип от хора, които не губят време в чакане и чудене кой ще дойде на помощ, а с малки и големи крачи – вървят към по-доброто утре.

Ех, размечатхме се! Но не, това не са фантазии.

С такава банда реални вдъхновители ни среща тазгодишното издание на Програма по предприемачество за НПО: LET’s GO 2024! Отново се впуснахме в издирване на хора, за които това не е просто бизнес ... и ги ОТКРИХМЕ! Тази година в нашата обучителна и менторска програма LET’S GO се включват 13 организации, които, хванали здраво юздите, не чакат проблемите сами да се решат.

Ето кои са те и техните идеии за бизнес с добавена стойност:

 

Сдружение "Цветница"

 

Вече развиват стопанска дейност и планират да разширят социалното си предприятие, като създадат нова маркетингова стратегия за продукти и разкрият нови работни места, със съответно оборудване и обзавеждане за тях.

 

Фондация "ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ"

Активно работят за създаване на Алманах, с който да преодолеят влиянието на времето върху нетрайните материални и културни артефакти, като запечатат информацията по възможно най-добрия начин със средствата на съвременната фотография. Екипът на фондацията наистина вярва, че този алманах притежава потенциала да стане "Културна визитка на България".

 

Морски Клуб Балчик

Бизнес идеята им е свързана с осъществяване на курсове, отдаването под наем на материална база за развлечение и друг тип организирани кампове, състезания и пр. Мероприятия, които са естествено продължение на дейността на Клуба, който упралвяват.

 

Фондация Мама има работа

Продуктът, който ще разработят е онлайн платформа (маркетплейс), където жените да намират обучения за меки умения и да намират работодатели, които влизат в полжението на майка, която трябва да балансира професионалните ангажименти с отглеждането на деца.

 

Фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“ (ФПЛПР)

Целят да развият производство и продажба на произведения на изкуството и артикули за дома, изработени от глина, дърво и други материали и създадени от хора с увреждания.

 

Сдружение "Естетика"

Екипът на сдружението има една мечта - да изгради Къща на мистериите - своеобразен частен музей, посветен на местния фолклор и митология, с мултифунцкионално пространство и китно кафене.

 

Фондация "Първите три минути"

Основната им бизнес идея е провеждането на курсове за оказване на първа помощ при липса на дишане (Basic Life Support) по стандартите на Европейския съвет по ресуцитация (ERC) и да стартират провеждането на курсове по “Advanced Life Support”, предназначени за медицински специалисти и професионалисти.

 

Фондация ХАЛО 2019

Екипът на фондацията има няколко различни бизнес идеи, като най-актуалната е предоставяне на консултантски услуги и подкрепа за разработване на проекти от малки органзиации, за организационно развитие, организиране на мероприятия и инициативи, включително разработване на обучителни програми.

 

Фондация Будителките

Планират провеждане на курс от 4 ателиета за хора, засегнати от домашно насилие за усвояване на основни умения и познания в съответната дисциплина. Във всички опции за ателиета, ще бъдат представени основни техники и умения, свързани с изработването на арт изделия.

 

Сдружение "Национална скаутска организация на България"

Бизнес идеята им е обвързана със създаване на различни занимания, обучения, лагери, тиймбилдинги, преходи и т.н. за деца и младежи. Планират да поставят фокус върху работата с бизнеси, училища, университети и др.

 

СНЦ "Европейски инициативи без граници

Планират да създадат дигитален ресурсен център "грижа.се" -  образователен сайт, който ще включва видеа на тема насилието в училище. Ще бъде насочен към ученици, които са наясно и изживяват училищния тормоз. Достъпът до платформата ще бъде заплатен с годишен абонамент от училищата или от родители.

 

Фондация Зелено Училище

Идеята им за бизнес е насочена към създаването и разпространението на продукт-работилница с игрови характер, наречена "Как да се адаптирам към последиците от климатичните промени". Работилницата е базирана на образователната програма, която създават и е предназначена за ученици и младежи в частни и държавни училища.

 

Фондация "Работа за нашите родители" / Senior Careers Foundation

Екипът на фондацията има няколко бизнес идеи, насочени към компаниите, които да ги свързват с професионалисти на възраст над 50 години. Ще предлагат обучения за изготвяне на CV и подготовка за интервю, създаване на обучение и workshop, което да се предлага на компании, които имат екипи, съставени от професионалисти от различни поколения.

 

Е, това са те - героите на Let's GO 2024. Приключението за тях вече започна. Срещаме ги с ментори и обучители от света на бизнеса, от които ще попият безценни знания по бизнес планиране, финансови прогнози, правни бизнес въпроси, счетоводни казуси и много други тънкости.

Заедно сме в това пътешествие. Ще е трудно и предизвикателно на моменти, но винаги с 1 наум – това не е просто бизнес.

С трепет следим прогреса на участниците, защото именно те ще върнат на обществото много, като започнат да подкрепят по устойчив начин своите каузи.

 

 

назад