Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Обучение "Работа с институциите на ЕС - роля и правомощия"

11 Март 2024

Предстоящите избори за Европейски парламент са ключово събитие, от което зависи бъдещето на европейската демокрация. А ние готови ли сме за тях? Защо е важно да участваме? Знаем ли как всъщност работи Европа? Можем ли ние, българските граждански организации, да бъдем фактор в процесите на вземане на решения за европейските политики в защита на каузите, за които се борим? 

Тази пролет Европа ще бъде още по-близо до нас, за да даде отговор на тези и още въпроси, които вълнуват гражданското общество в България!

За обучението: 

В рамките на 2-дневно обучение “Работа с институциите на ЕС - роля и правомощия”, на 11 и 12 април, в Дома на Европа, ще се срещнем на четири очи с български представители на Европейския парламент и на Европейската комисия. Заедно ще учим и тренираме всичко най-важно, което трябва да знаем като граждански активисти, за да се чува гласът ни в Брюксел:  

 • Какви са механизмите за взаимодействие на НПО с Европейския парламент и Европейската комисия - от разработването на законодателството и изготвянето на политиките на ЕС до прилагането на политики и работата в специализирани области. 
 • Как български граждански организации могат да се включат в процеса на вземане на решение от институциите на ЕС през призмата на актуални законодателни инициатива. 
 • Какъв е ефектът на европейските избори върху процеса по взимане на решения, от които зависи благосъстоянието на европейските граждани.  
 • Кои са инструментите за гражданско участие пред институциите на ЕС. 
 • Как можем да организираме европейска гражданска инициатива и петиция. 

Обучението е насочено към екипите на НПО, неформални групи и активисти, които работят за социална промяна, защитават, насърчават и повишават осведомеността за човешките права, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности.  

Кандидатствайте за обучението "Работа с институциите на ЕС - роля и правомощия". Краен срок - до 29 март 2023 

 

Alexia Souvalioti for Fine Acts

Обучението се организира от Български център за нестопанско право в рамките на проект BIRDS in BG. Целта на инициативата е да подкрепя изграждането на устойчиво гражданско общество, включително помагайки за развиване на капацитета на малките и местни неправителствени организации в България, които работят за социална промяна, защитават, насърчават и повишават осведомеността за човешките права, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности.

Условия за кандидатстване: 

За участие в обучението може да кандидатствате, ако:  

1. Вие сте част от екипа на гражданска организация (сдружение, фондация, читалище). Предимство ще имат организации, които са получила финансова подкрепа в рамките на проекта BIRDS in BG.  

2. Вие участвате в неформална група.  

3. Вие сте активист за граждански каузи.  

4. Имате възможност да присъствате по време на 2-дневния обучителен курс.  

Внимание: Предимство при селекцията ще имат кандидатите от организации, номинирали двама или повече души от своите екипи, и участват заедно.    

Важна информация:  

 • За участие в обучението се попълва формуляр за кандидатстване. 
 • Срокът за кандидатстване е до 29 март2024 г., включително. 
 • Одобрените кандидати ще бъдат уведомени писмено в срок до 2 април.  
 • Местата са ограничени - до 25 участници . 
 • За участие в обучението не се заплаща такса участие.  
 • Първият обучителен ден започва в 13:00 и приключва в 17:00 часа
 • Вторият обучителен ден започва в 09:00 и приключва в 13:00 часа
 • Разходите за обучението, настаняването в София (1 нощувка на 11 април), транспорта, кафе паузите, обядите и обучителните материали са осигурени по проект BIRDS in BG, съфинансиран от Европейския съюз

Връзка с нас  

Ако имате въпроси във връзка с кандидатстването за обучението „Работа с институциите на ЕС – роля и правомощия“, може да се свържете с нас на имейл: radina@bcnl.org или по тел.: (+359) 88 851 99 91, лице за контакт: Радина Банова-Стоева, БЦНП.  

 

Обучението „Работа с институциите на ЕС – роля и правомощия“ се реализира в рамките на проект “Building an Inclusive Resilient Democratic Society in Bulgaria” (BIRDS in BG), който е партньорска инициатива на Български фонд за жените (БФЖ), Български център за нестопанско право (БЦНП) и Фондация Impact Drive (IDF), съфинансиран от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения  в тази публикация са единствено на автора(ите) и партньорите, изпълняващи проекта и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). Нито Европейският съюз, нито предоставящият ги орган могат да бъдат държани отговорни за тях.

  

назад