Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Денислав Стойчев – "Вярвам, че снимките ми запалват хора да проучват и да се включват в добри каузи."

18 Юли 2023

Снимка: Личен архив

 

 

Денислав Стойчев е автор на фотографската серия “Доброволци почистват района на заслон "Орловец”, която спечели Трето място и парична награда от 400 лв. в категория „Фотография“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2023, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП).

Средствата за наградния фонд на конкурса бяха набрани благодарение на щедри дарители и активисти, които подкрепиха дарителската кампания на БЦНП през 2023 г.

 

Представяме ви интервю с един от авторите на конкурса "Граждански Будилник" vol.6, подготвено от Ева Рашева, координатор на БЦНП, за поредицата "Истории за авторите на конкурса "Граждански Будилник" 

 

1. Как би описал себе си с едно изречение?

“О, колко много се вълнувам!” е фраза, която често използвам и която може би ме описва... 

 

2. Разкажи ни за първия си запомнящ се досег с фотографията.

Започнах да снимам от много малък, защото беше по-лесно от рисуването. И ако резултатите и от рисуването, и от снимането, да бяха еднакво разочароващи, то актът на фотографиране ме изпълваше с радост. Фотографията ми носеше сладката заблуда, че може да запечата всяка сцена или ситуация, наред с личните ми емоции. А докато мине дългият период на изснимане на филма, проявяването му и копирането на снимките, моментът вече беше останал в детското ми съзнание в най-хубавата светлина и колкото и да е неумела снимката, приятният спомен я зареждаше със смисъл. Поне за мен самия 

 

Доста по-късно започнах да разбирам как една фотография сама може да предизвиква емоции у зрителя. И да го използвам 

 

 

3. Ако утре доброволчеството бъде забранено, мислиш ли, че изкуството може да се пребори за него?

Ако творците подхождат с чисти намерения и използват стратегически таланта си, защо да неспасятдоброволчеството?! Знаем как изкуството е спасявало хора, провеждало е каузи, сваляло е режими, даже е допринасяло за прекратяването на войни. Или всичко това звучи твърде наивно и идеалистично? 

 

Бих казал, че ще помогне и екипният творчески труд, но понякога силата на много от артистите е именно в независимата работа 

 

 

4. Защо хората трябва да видят твоята поредица снимки, с които участваш в конкурса „Граждански Будилник“ 2023?

Защото така ще разберат колко е страхотно да доброволстваш за почистването на планините и може би ще се мотивират да опитатсред готините хора, събирани на кампаниите на сдружение „За Земята”, или сами, с приятели, при личните си излети... 

 

От няколко години доброволческите инициативи са една от основните теми на фотографската ми работа. Вярвам, че снимките ми запалват хора да проучват и да се включват в добри каузи.   

 

 

Според теб сдружаването и изкуството имат ли общ сизифов камък, който заедно могат да избутат?

Да! Мисля, че този сизифов камък е общественото недоверие към неправителствения сектор, към дарителството, дори към идеята за гражданска инициативност. Всички ние трябва да не пропускаме възможност да показвамеспрямо сферата си на дейност  – добрите примери и да разсейваме скептицизма. Да скандализираме нихилистите и да ги насочваме към добротволството. 

 

Какво планираш да направиш с получената парична награда от конкурса?

Както и с предишните си награди отГраждански будилник”, ще плащам сметки и наем и ще зареждам колата с гориво на път към нови и вълнуващи истории. Подкрепата от БЦНП и тази година ще ми помогне в непрекъснатите ми усилия да остана в независимия творчески сектор. 

 

Изложба "Свързани в Доброто: Силата да си помагаме" 2023

Доброволчеството е другото име на сдружаването - едно от основните наши граждански права, което ни позволява да се организираме, да създаваме общности, да се чуваме и да бъдем чути, да правим това, което вярваме, че е най-добро за нас и за тези, на които искаме да помагаме. Фотографската серия на Денислав Стойчев е една от разбуждащите истории за силата на сдружаването в името на общи каузи, която е част от изложбата "Свързани в Доброто: Силата да си помагаме" 2023. Експозицията представя 30 фотографии, илюстрации и текстове, които разказват за свързващата сила на Доброволчеството. Всички те - вдъхновени от реални събития, от срещи с граждански организации, от акции с доброволчески формирования и отличени в конкурса „Граждански Будилник" vol.6. Цялата изложа може да разгледате онлайн ТУК.

***

Какво предстои?

През 2024 г. предстои седмото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искате да подкрепите младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, може да дарите за тях още сега ТУК.

За връзка с нас – може да ни драснеш на имейл: budilnik@bcnl.org или да ни потърсиш на тел: 0888-519-991

 

 

 


Това интервю е създадено с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

назад