Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Отличихме авторите на конкурса „Граждански Будилник“ vol.5 на едноименния фестивал за изкуство и права

23 Юни 2022

 

„А усмивките и много ведрото настроение, които срещнах по време на целия фестивал, бяха най-впечатляващото нещо. Прекрасно е да си заобиколен и да общуваш с позитивно настроени хора - участник във фестивала

 

Хубавите неща е редно да се повтарят по-често. Затова и тази година се впуснахме в едно наистина шарено приключение, посветено не само на говоренето за права, но и на включването им  действие чрез променящата сила на изкуството. На 19 юни ние от Български център за нестопанско право поставихме началото на фестивалното лято със специално събитие, а именно – второто издание на Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК, който проведохме в новото арт сърце на София - Топлоцентрала.

Фестът  събра под едно небе творчески активности, работилници, танци, песни и игри, свързани с правото ни на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото. 

Празникът започна с творческата работилница по ритъм на нашия верен приятел и граждански будител – Дицата от Dizzy Grooves. Под неговото диригентство непознаващи се до този момент хора се свързаха като общност в голям дръм съркъл и заЕДНО създадоха ритъма на фестивала. С груповото барабанене самите участници зададоха тона на предстоящите активности.

 

„Нека Граждански Будилник да продължава да ни радва напред в годините“ – участник във фестивала

 

Всеки ритъм води до танц – неизбежно е! Особено когато цяла секция перкусии те подтиква да се раздвижиш. На това се надявахме, това се и случи в рамките на работилницата по афро танци с участието на енергичната Мария Косса от Африкая. Благодарение на нейните насоки успяхме за миг да се  потопим в екзотичната танцова култура на горещия континент, а редом с това разсъждавахме над идеята как би изглеждала солидарността и как бихме могли да говорим за нея чрез силата на танца. Страхотна храна за размисъл!

Е, след като миналата година буквално се потопихме в култовата сцена от едноименния филм с Джийн Кели „Singing in the rain“, си казахме, че и този път трябва да упражним научените суинг стъпки във вихъра на Линди хоп танца заедно с неуморните ни приятели от Swing Society. Радваме се, че толкова много свежи хора се включиха!

През целия ден участниците във фестивала имаха уникалната възможност да се включат в серия безплатни и специално подготвени за феста работилници на различни теми. Заедно с Българска фондация Биоразнообразие се научихме как да обработваме билки така, че да си приготвяме различни комбинации на свежи подправки с натурална гризова сол от лагуната на живота Атанасовско езеро!

 

„Фестивалът беше чудесно организиран. Работилниците интересни. И участниците любопитни, способни и накрая... силно избухващи“ - участник във фестивала

 

През цялото време ловихме кадри с примери за сдружаване около нас под творческия поглед на фотографа на каузи надлъж и нашир – Тихомира Методиева – Тихич. Емблематичните снимки печатахме на място благодарение на нашите партньори от Factor.Bg, които и тази година ни услужиха с многофункционален фотопринтер.

С помощта на Общество 528 малки и големи създаваха уникални рисунки и довършваха историите на емблематични илюстрации на Граждански Будилник, които допринесоха към цветовете на импровизираната изложба във фестивалната зона.  

А заедно с КаритАрт – социално предприятие на Каритас София - изработвахме фестивални значки с послания за силата на гражданското обединяване.

Щандтът на ДарПазар очарова посетителите с разнообразните, ръчно изработени и автентични  идеи за подаръци, създадени от български социални предприятия. Специално за гостите на Фестивала всичките работилници на социални предприятия - част от общността на ДарПазар - бяха напълно безплатни, за да могат повече хора да се докоснат до гражданската енергия и да опознаят каузите на гражданските организации, които стоят зад тях.

И ето, че настъпи най-дългоочакваният момент от феста, а именно - да разберем кои са отличените автори в петото издание на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2022.  

Тази година в него участие взеха повече от 120 български артисти в трите конкурсни категории: „Илюстрация“, „Фотография“ и „Текст“. Предизвикахме ги да творят на тема „СДРУЖЕНИ: силата да сме заЕДНО“ и предложенията, които получихме, бяха повече от впечатляващи.  


Церемонията по награждаване бе водена от Ива Дойчинова – журналист за граждански каузи и верен приятел на БЦНП, която не спира да припознава смисъла от това да насърчаваме създаването и популяризирането на социално ангажираното изкуство.


Е, стига толкова чакане и напрежение, ето кои са авторите, удостоени с призове в трите конкурсни категории:

 

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ В КАТЕГОРИЯ „ТЕКСТ“

 

Творбите бяха оценени и класирани от професионално жури в състав: Веселина Седларска, Стефан Иванов и Зарина Василева

Първо място: Пламена Стоянова - за разказа „За дружното живеене и правото на сдружаване“

Второ място: Арсо Нистевски – за интерактивната приказка „Рояк врабчета“
Трето място: Александър Арнаудов – за стихотворенията „Активизъм“, „Ангелът по време на пандемия“, „Граници“, „Колективен кошмар“, „Планета 1998“

 

Почетно отличие: Диян Божидаров – за публицистичния текст „Украинката Лена плаче, а рускинята Ирина я прегръща“

Почетно отличие: Паулина Гегова-Карамфилова – за публицистичния текст „Как доброволци и професионалисти спасиха Нареченската гора“

***

Награда „Изборът на публиката“ от онлайн гласуването: Генка Богданова –  за разказа „Щастието да имаш верни приятели“

***

 

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ В КАТЕГОРИЯ „ИЛЮСТРАЦИЯ“

 

Творбите бяха оценени и класирани от професионално жури в състав: Велина Мавродинова, Розалина Буркова и Весела Данчева 

Първо място: Валентин Георгиев – за серията илюстрации „Заедно
Второ място: Таня Божинова – за илюстрацията „Заедно на една ръка разстояние“
Трето място: Мая Иванова – за диптиха илюстрации „Връзката между поколенията“

 

Почетно отличие: Димитър Капитанов – за илюстрацията „Together, Always“
Почетно отличиеЛюдмила Гъркова – за илюстрациите „Заедно ще променим света с багрите на щастието и любовта“ и „Най-хубавото място на света е тук и сега - с теб“

***

Награда „Изборът на публиката“ от онлайн гласуването: Светлана Попова – за илюстрацията „ВЕДНО̀“

***

 

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ В КАТЕГОРИЯ „ФОТОГРАФИЯ“

Творбите бяха оценени и класирани от професионално жури в състав: Надежда Павлова, Мирослав Маринов и Александър Николов

Първо място: Денислав Стойчев – за фотографската серия „Център за подкрепа на бежанци от Украйна, град Варна“

Второ място: Александър Карамфилов – за фотографската серия „Чиста Марица“
Трето място: Вили Ракаджиева – за фотографията „Бездомник се грижи за бездомник“

 

Почетно отличие: Анна Йончева – за фотографията „Да играем заедно“
Почетно отличие: Мартин Лишански – за фотографската серия „Разделени заедно“

***

Награда „Изборът на публиката“ от онлайн гласуването: Милен Миланов – за фотографията „НеизчезващиТЕ“

***

В рамките на церемонията с томбола бяха изтеглени и имената на хората, подкрепили в онлайн гласуването своите фаворити в трите категории. Късметлиите са: Иван Кънчев, Десислава Калчева и Елена Павлова. Те получиха подаръци от лимитираната серия чанти, бандана шалове и значки на Граждански Будилник.

Честито на победителите!

 

От сърце благодарим на всички, които се включиха и ви насърчаваме да не спирате да творите и да търсите нови начини, през които да говорите за човешките и гражданските права и свободи.

 

Всеки от авторите, отличен на „Първо място“ получи награда от 400 лв., „Второ място“ – 300 лв., „Трето място“ – 200 лв., а удостоените със специалната награда „Изборът на публиката“ – 100 лв. И тази година общият награден фонд бе осигурен благодарение на щедрата подкрепа на граждански активисти, ценители на изкуството, приятели и партньори в рамките на дарителската кампания, организирана от Български център за нестопанско право. Благодарим от сърце на всички, които станаха част от този процес и подкрепиха наградните творци!

 

И както немалко пъти казахме – фестивал без музика не е фестивал. Затова на празничната сцена се качиха три от най-горещите съвременни банди – Керана и КосмонавтитеCool Den и Feel Good Inc. Те ни поведоха на едно шеметно музикално приключение под ритмите на авторски парчета със социални ангажирани послания. Благодарим ви момчета и момичета! Вие несъмнено бяхте сладкият десерт в края на този незабравим ден. Догодина пак!

 

„Енергията беше страшно зареждаща, позитивна и свежа! Продължавайте в същия дух!“ – участник във фестивала

_________________________

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“     

                               

назад