Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

AI, Правото и Човекът

30 Октомври 2023

 

Създадено от човек или от изкуствен интелект? Все по-често чуваме този въпрос. Все по-трудно да се даде отговор от пръв, втори, дори трети поглед. В подем са не само системите, които ползват редицата преимущества на изкуствения интелект, но и на тези апликации, създадени, за да разпознават дали снимка, видео и ли визия са генерирани именно от изкуствен интелект. Налице е необходимост от поставяне в центъра на общественото внимание на темата за AI, човешките права в дигитална среда и правната регулация. 

Човешките права съществуват винаги – те са присъщи на всички хора, неотменими са и са универсално защитими от правото. Тази постановка е лесно разбираема, когато говорим за физическата материална реалност. Преминем ли в дигиталното пространство, започват да възникват казуси – кои права са уязвими, как се реализират, как ги защитаваме. Предизвикателството се засилва, когато от „другата страна“ стои изкуствен интелект. 

Новата кампания на Български център за нестопанско право цели да насочи обществения фокус към темата за AI и необходимостта от регулация на системите, ползващи тази технология. Тяхното разработване и внедряване следва, на първо място да се случи, и на второ, да бъде реализирано по прозрачен, публично достъпен и разбираем начин. На преден план целим да изведем правната сигурност и защитата на правата на човека в процеса на ползване на изкуствен интелект. 

Считаме, че правната регулация на AI следа да стъпи на няколко важни принципа: 

  • Регулация на AI-технологиите през политики и актове, създадени въз основа на широк обществен консенсус, при спазване на принципите на демокрацията и стандартите в защитата на правата на човека; 
  • Ангажиране и включване на всички заинтересовани страни в процеса – гражданите, институциите и технологичната индустрия; 
  • Механизми за оповестяване и осветляване на ефектите, които AI-технологиите имат или биха могли да имат върху гражданското общество и правата на човека.  

 

Подкрепа в тази кампания ни дават нашите колеги от креативния екип на глобалното студио за социално въздействие Fine Acts.  

 

*Не всички изображения в кампанията са генерирани с помощта на изкуствен интелект. Те не представляват реални сцени или събития и са създадени чрез компютърни алгоритми.

 

 

КАМПАНИЯ НА:

С КРЕАТИВНАТА ПОДКРЕПА НА

назад