Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Бъди будител на зелената кауза

1 Февруари 2024
 

Хей, искаш ли да бъдеш будител на зелената кауза? Нека заедно защитим природата в градовете, които обичаме! Вярваме, че можем да го постигнем! Как? Като подкрепим социално ангажираните творци в конкурса “Граждански Будилник” vol.7.

Тази пролет те ще имат мисията да създадат креативни истории за граждански активизъм, който се грижи за реките, въздуха и почвата, защитава горите и пази биоразнообразието в българските градове. Чрез своето творчество художници, фотографи, поети и писатели ще се застъпят за правото ни да живеем в здравословна и благоприятна околна среда.   

 

Подкрепи креативните активисти! Със силата на изкуството те ще защитят правото ни на чиста градска природа. Защото изкуството променя света!

 

Дари за каузата на Граждански Будилник по един от следните начини: 

 

Онлайн (през PayPal):  

 

По банков път (към сметката на БЦНП): 

Титуляр на банковата сметка: Фондация БЦНП 

IBAN: BG16UNCR70001522353187 

BIC: UNCRBGSF 

Банка: Уникредит Булбанк АД 

 

Целта ни е до 1 юли 2024 г. да наберем сумата от 15 000 лева и заЕдно: 

>> Да подкрепим 9 талантливи творци – защитници на правата и активизма в седмото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Те ще се посветят на търсенето и разказването на художествен език на истории за активизъм, който спасява градската природа от опасните последици на презастрояването, неглижирането на реките, пренебрегването на вредните емиции.  

>> Да сътворим общностен фестивал за изкуство и права в колаборация с Реките на София 2024 - с десетки образователни игри, арт работилници, креативни демонстрации, водени от артисти на Гражданския Будилник, които искат да изпратя важно послание за климатичните промени 

>> Да покажем, че има смисъл от работата на Български център за нестопанско право като правозащитна организация, за да имаме сили да продължим да пазим демократичните ценности в България. 

 

Знаем, че с твоя помощ ще успеем!   

 

Защо го правим?  

Мисията ни като Български център за нестопанско право (БЦНП) е да помагаме на хората да се сдружават свободно и да са граждански активни. Като част от тази мисия организираме нетрадиционния конкурс за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ и свързваме света на изкуството с този на правата. Правим това вече 7 години, защото искрено вярваме, че чрез силата на изкуството можем да защитаваме правата си. 

Гордеем се, че от създаването на конкурса до днес заедно с десетки дарители успяваме да подкрепим креативните правоЗащитници и да даваме сцена за гражданските мечти. С осъзнаване и съпричастност. И така – да променяме хода на историята.   

Повече за нас ще намериш тук. 

 

През 2023 г. със средствата от дарителската кампания осигурихме 4,950 лв. за наградния фонд на победителите в категориите: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“ на шестото издание на конкурса. Сумата беше разпределена между 8 творци, любители на фотографията, изобразителното изкуство и литературата, които вярват, че изкуството е най-мощният високоговорител на каузите и ценностите. И го доказаха, като ни разказаха истории за това: 

... Как могат да бъдат построени къщи в небето - с което изобразиха докъде се простира силата на сдружаването 

... Как хората заедно могат да изчистят билото на планината - с което заснеха колко дълга е веригата на доброто 

... Как с общо желание и усилия могат да се ремонтират плочките пред блока - с което илюстрираха как силата на положителния пример повлича крак и мобилизира към действие