Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Клуб "Граждански стопаджия"

Животът ни се случва или ние го управляваме - дискусия от поредицата "Граждански стопаджия"

 

Ние ли чертаем пътя, по който вървим в живота или предпочитаме да се впускаме по вече отъпканите, предопределени пътеки? Дали тези пътеки не са твърде захабени и имаме нужда от нови, гладки такива? Дали социалното предприемачество е една от фундаменталните стъпки по правилния път за решаване на ключови проблеми в обществото ни? Или в България то все още се възприема като митологично създание?

В този епизод от поредицата “Граждански стопаджия” ще си говорим за това как предприемаческият дух, бизнес идеите, екосистемата на стартъп средите и социалното предприемачество могат да допринесат за развитието на благоприятна среда за живот в държавата ни.

Неоспорим факт е, че повече от 30 години социалното предприемачество е признато за успешен модел за решаване на социални проблеми в много европейски държави, дори и по-бедни, които обаче през този модел са намерили възможност да решат трайно сериозни социални проблеми. Защо в България все още този специален вид бизнес с кауза не може да разгърне своя потенциал?

Дали държавата всъщност затруднява реализацията му, налагайки излишни допълнителни процедури, правейки процеса почти невъзможен? Дали по-доброто решение за всички е държавата просто да не участва в тази екосистема и да се отдадем на крайния либерализъм, в който пазарът решава всичко и най-силните оцеляват?


Дали ние като общество сме хората, които да предложат решенията към държавата или вече сме прекалено изморени и демотивирани от политическите кризи, пандемията, маските, войната?

Може би разковничето и по-голямата картина е нуждата от постоянни опити за диалог. Диалог между хората, диалог между секторите, диалог между обществото и институциите? Създаването на едни по-здрави и силни тъкани, които ще ни помогнат да бъдем капитани на собствения си кораб, държащи и управляващи руля, а не просто носейки се по течението.

 


Говорители:

Деан Безлов е сериен предприемач, който след завършване на СМГ в България, учи и работи близо 10 години във Великобритания. От 2019 Деан се е върнал обратно в България, за да стане част от местната стартъп екосистема.

Надя Шабани е български правозащитен адвокат, активист и директор на Българския център 
за нестопанско право, посветена на гражданските организации, на които помага да се застъпват по-ефективно за постигане на своите мисии.

Водещ на дискусията е:


Ирина Недева - старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти -България.Ирина е журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията.

 

Можете и да слушате разговора в Spotify канала на БЦНП
Или да ни гледате във Facebook

Досега в поредицата дискусии на Гражданския стопаджия говорихме по темите:

1.  Няма за кого, но ще гласувам...

2. Преброихме се, и какво от това?

3. Евро vs. лева - печелим или губим?

4. Дарителството – имидж стратегия или чиста емпатия

5. Символите на нацията - дискусия от поредицата "Граждански стопаджия"

 6. Неуспялата политика за насърчаване на културата - гражданска дискусия

7. Петицията срещу забраната на реклама за хазарт - гражданска дискусия

8. Готови ли сме за детски хоспис в България - гражданска дискусия

Гледайте дискусията тук:

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българския център за нестопанско право и Асоциацията на европейските журналисти – България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
 

 

За контакти

Галерия

назад