Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

АКТИВИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ: СИЛАТА ДА СПАСИМ ГРАДСКАТА ПРИРОДА

5 Март 2024

СРОКЪТ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА Е УДЪЛЖЕН ДО 31 МАЙ 2024!

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат на човешкия род. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на заден план, окована в бетон, железа, пластмаса, вредни емисии.

С този конкурс те предизвикваме да защитиш правото ни да живеем в баланс с природата и нейните обитатели.

Ако твоята страст са рисуването, фотографията или литературата и имаш вътрешния пламък да вдъхновяваш чрез своето творчество,

участвай конкурса за социално ангажирано изкуство
ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.7
НА ТЕМА “АКТИВИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ: СИЛАТА ДА СПАСИМ ГРАДСКАТА ПРИРОДА”

Крайният срок е удължен до 31 май 2024 г.

Чрез езика на твоето изкуство разкажи съБуждащи истории за активизъм, който се грижи за реките, почвата и въздуха, защитава горите, пази биоразнообразието в градската среда. 

При разработване на творческата си идея имаш свободата:

 • Да покажеш твоята визия за зелените градове от настоящето и бъдещето.
 • Да документираш общите усилия на граждански организации и активистки движения, които се борят за градска екология.
 • Да експериментираш с креативни идеи и решения за съхраняване на природата, приложими в българския контекст.
 • Да оползотвориш материали или да трансформираш ресурси за арт инсталация, която би допринесла за илюстриране на посланието ти във фотографската, художествената или литературната творба.

Авторското произведение може да отразява реални събития или случки от градски райони, срещи с граждански организации, доброволци, активисти за зелената кауза или да бъдат изцяло плод на твоето въображение. 

Защо е важно: Животът в екологично балансирана околна среда е основно човешко право, признато и от българската конституция. Съгласно чл. 55 от Конституцията на Република България „гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда.“

Сигурни сме, че и ти си сред тези пламенни активисти, за които човешките права са идеал, а не даденост, природата е ценност, а не пейзаж, и имаш готовността да говориш по важните теми на творческия език, който е твоята супер сила.

Очакваме с нетърпение твоите вдъхновяващи истории!
 
ГРАФИК НА КОНКУРСА
 • Кандидатстване в седмото издание на конкурса „Граждански Будилник“ (срокът е актуализиран): 5 март – 31 май 2024 г.
 • Онлайн гласуване във Facebook страницата на конкурса (срокът е актуализиран)20 юни – 20 юли 2024 г. 
 • Фестивал за изкуство и права „Граждански Будилник“ в рамките на Реките на София 2024 и награждаване на победителите в конкурса: 31 август 2024 г. 
 • Изложба с избрани творби от конкурса в Парково пространство НДК, Лятна сцена „KINO & BAR CABANA“: 22 август – 5 септември 2024 г. 

 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА

1) Кандидати за участие в конкурса могат да бъдат: български и чуждестранни автори, на възраст - над 14 години.  

2) Не се изисква кандидатите да имат професионален творчески опит. Приемат се работи на утвърдени автори, като се окуражава участието на творци, които са в началото на творческата си кариера.  

3) Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка от 3-те категории: „Илюстрация“ | „Фотография“ | „Литература“. 

4) Кандидатстващите фотографии, художествени изображения и текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и отразяват зададената тема: „Активизъм в Действие: Силата да спасим градската природа“ 

5) Изискване е творбите да не са били отличавани или публикувани в рамките на друг конкурс.  

6) В конкурса не се допускат произведения, създадени изцяло посредством AI инструменти за генериране на изображения или съдържание.

7) В категория „Фотография“ се приемат:   

 • професионални фотографии   
 • любителски фотографии  

8) В категория „Илюстрация“ се приемат:  

 • илюстрации  
 • рисунки  
 • плакати  
 • живопис 
 • графични изображения 
 • колажи 
 • типографски работи 
 • комикси  

9) В категория „Литература“ приемаме:  

 • есета до 1,000 думи  
 • текстове с поезия до 1,000 думи  
 • текстове с проза до 1,000 думи  

10) Към кандидатурата задължително се посочват: 

 • Две имена, имейл и телефон за връзка с автора/авторския колектив 
 • Възраст на автора/авторския колектив 
 • Категория на творбата/серията творби 
 • Заглавие на творбата/серията творби, съответно – на всяка отделна творба (когато не са в серия) 
 • Послание на творбата – до 50 думи 
 • Кратка история на творбата/серията творби - кога е създадена и какво е провокирало автора/авторския колектив да я създаде 
 • Съгласие, съотв. несъгласие на автора/авторския колектив за публикуване на творбата/серията творби във Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката. 

11) Срокът за кандидатстване е до: 31 май 2024 г., включително

10) Авторите, чиито творби са отличени в конкурса и класирани за включване в публична изложба, следва да разрешат и изрично да предоставят на Български център за нестопанско право - организатор на конкурса „Граждански Будилник“ 2024 - безвъзмездното право на ползване върху авторските творби за популяризиране на резултатите от конкурса и разпространение на творбите с некомерсиална цел посредством изложбата и банката с изображения за свободно ползване от трети лица.

Важно:Български център за нестопанско право ще направи предварителен подбор на получените кандидатури за тяхното съответствие с темата и правилата на конкурса. Произведения, които не отговарят на условията на конкурса, уронват доброто име на организатора, подстрекават към насилие или език на омразата, няма да бъдат допуснати до оценка от журито, както и за публично гласуване.

Важно: Български център за нестопанско право не използва, не разпространява и не популяризира по никакъв начин некласирани от журито авторски произведения, получени на етап кандидатстване, чиито автори във формуляра за кандидатстване са отбелязали изричното си несъгласие творбите им да бъдат публикувани на Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката. 

 

КАНДИДАТСТВАНЕ

Стъпка 1: Попълваш този онлайн >> ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ  <<

Стъпка 2: Изпращаш АВТОРСКИТЕ СИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ във формат: jpg, png, pdf или word – като прикачени файлове на имейл: budilnik@bcnl.org

Ако файловете са по-големи от 10 MB, насърчаваме те да ги изпратиш чрез платформа за безплатно споделяне (например, wetransfer.com, dox.bg, tranz.it, dropbox.com).

Важно: В случай че не са създадени в дигитална среда, творбите в категория „Илюстрация“ следва предварително да бъдат дигитализирани като снимки или сканирани. 

 

ЖУРИ НА КОНКУРСА

Творбите в трите конкурсни категории ще се оценят от експертно жури от професионалисти и културни деятели в сферите на изобразителното изкуство, фотографията и литературата. Процесът на журиране ще се извърши в колаборация с професионален еколог и зелен експерт от опит.

 

Жури в категория Илюстрация

 • Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm – водеща брандинг компанията. С 30-годишния си опит като графичен дизайнер, артдиректор и илюстратор, тя стои зад изграждането на някои от най-популярните марки на българския пазар, установени успешно и на международните пазари. 
 • Розалина Буркова – визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като New York Times, Human Rights Watch, NBC, Tate Modern, Washington Post и Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху отговорното отношение към природата, правата на жените и борбата срещу половите стереотипи. 
 • Весела Данчева – режисьор и продуцент на късометражни анимационни филми, основен двигател на платформа Компот Колектив и преподавател по анимация в Нов български университет и Национална художествена академия. Професионално се занимава с анимация от 2001 г. когато завършва своето образование в художествената академия “Willem de Kooning”, Ротердам и специализира в “School of Visual Arts”, Ню Йорк. След като се завръща в България през 2006 г. създава Компот Колектив заедно с Иван Богданов, където обединяват художници с разнообразен визуален език и афинитет към анимацията. Колективът продуцира през годините десетки авторски анимационни филми, които са награждавани и селектирани по национални и международни филмови фестивали из целия свят. 

  

Жури в категория ФОТОГРАФИЯ 

 • Надежда Павлова - куратор на галерия Синтезис. Интересът ѝ към фотографията е от над 20 години, първоначално като автор, а впоследствие като куратор и историк. В последните години фокус на изследванията ѝ са фотокнигите. Надежда води курс по „История на фотографията в България“ към НХА, където в момента е докторант. 
 • Мирослав Маринов – фотограф на свободна практика, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа
 • Александър Николов – визуален журналист и дигитален човек, автор на мултимедийната документална история „Последният дар на човека“. Носител е на наградите „Журналист на годината“ 2021 на БХК, „Сайт на годината“ 2021, BG Press Photo и др. Стипендиант е на Кралското фотографско общество на Обединеното кралство.  Работи като комуникационен експерт в Българска фондация Биоразнообразие. 

Жури в категория ЛИТЕРАТУРА

 • Зорница Христова – писателка, преводачка и журналистка. От 2010 г. ръководи издателство "Точица", а от 2020 г. - и уебсайта за новини на детски език "Вижте". Завършила в СУ "Св. Климент Охридски", специализирала в Оксфордския университет. Носителка на различни национални награди.
 • Стефан Иванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки, резидентен драматург на Националния театър на Люксембург (2018). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление, а пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC (2017). През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“. 
 • Людмил Илиев – Людмил Илиев е професионален журналист с 13-годишен опит в авторитетната медия „СЕГА“. Отразява политическия живот, работата на Народното събрание, гражданските прояви с политически характер. Завършил е Политология в СУ „Св. Климент Охридски“ с магистърска степен по Международни отношения и национална сигурност. Работил е в пресцентъра на Народното събрание и в дирекция „Политически въпроси“ на Министерството на външните работи. Вярва, че дейните граждани са основата за демократичния обществен живот и националното благополучие.

 

Експерти в природозащитната сфера с консултативно участие в журито

 • Румяна Иванова - еколог, магистър по екологично моделиране и експертизи, орнитолог по призвание. Над 25 години работи като експерт в Българска фондация Биоразнообразие, която има важен принос към създаването и управлението на системата от защитени територии в България.
 • Рада Бонева - създател на съдържаниеблогър и подкастър, позната онлайн като Thrift Sheep. Любител и пазител на природата, проводник на полезно съдържание на достъпен български език. Посланик е на Европейския климатичен пакт (European Climate Pact) и Slow Fashion Movement.

 

Важно: При оценяване на кандидатурите журито ще преценява, доколко: 

 • Творбата/серията творби отговарят на целите на конкурса. 
 • Творбата/серията творби е оригинална и не копира вече съществуващи произведения. 
 • Творбата/серията творби има изразена художествена стойност и композиционна цялост/завършеност.  
 • Творческото съдържание е разбираемо, носи ясни послания и прави паралел към темата  „Активизъм в Действие: Силата да спасим градската природа“ 
 • Темата е представена по оригинален и атрактивен начин. 
 • Чрез творбата/серията творби се изразява ангажираност, разбиране и отношение към съдържанието и значимостта на правото на здравословна и благоприятна околна среда.  

 

НАГРАДИ ЗА ОТЛИЧЕНИТЕ АВТОРИ

Най-добрите заслужават отличие и допълнителен стимул за развитие! Ето защо най-въздействащите и свързани с темата творби ще получат и финансова награда от фонда на конкурса.

С дарителската ни кампания** до 1 юли 2024 г. целим да наберем 15 000 лв. за наградния фонд на конкурса, за организацията на награждаването по време на фестивала за права и изкуство и за устойчивостта на правозащитната дейност на БЦНП. 

Сумата на наградния фонд ще бъде разпределена под формата на парични награди между 9-те автори с най-добрите и вдъхновяващи творби, отличени от журито на „Първо място“, на „Второ място“ и на „Трето място“. 

По-широка селекция произведения ще бъдат представени в изложба на открито пред Лятна сцена „KINO & BAR CABANA“ в парковото пространство НДК в София, от 22 август до 5 септември 2024 г., както и популяризирани в онлайн изложба. Отличените произведения ще бъдат публикувани в онлайн банка за свободно ползване на изображения на сайта на БЦНП.

Важно:Български център за нестопанско право ще сключи индивидуален договор за награда с всеки автор, спечелил парична награда. Период за сключване на договорите: септември 2024 г.

**Удари едно рамо и сподели кампанията ни, за да стигнем до повече хора: 

 

Бъди будител на зелената кауза – подкрепи креативните активисти на конкурса „Граждански Будилник“ vol.7

 

За наградния фонд през 2023 г. и как подкрепихме авторите в шестото издание на конкурса - виж ТУК

 

ГЛАСЪТ НА ПУБЛИКАТА

Докато експертното жури оценява творбите, публиката също ще може да излъчи своите фаворити. В новия, актуализиран периодот 20 юни до 20 юли 2024 г., 23:59 часа, ще тече онлайн гласуване във Facebook страницата на конкурса. Творбите, получили най-голям брой споделяния (shares) в своята категория („Фотография“, „Илюстрация“, „Литература“), ще бъдат наградени с отличието „Изборът на публиката“, а техните автори ще получат символични предметни награди. 

>> Правила за гласуване за наградата „ИЗБОРЪТ НА ПУБЛИКАТА“ 2024 <<

 

КОЙ ОРГАНИЗИРА КОНКУРСА И ЗАЩО

Мисията ни като Български център за нестопанско право (БЦНП) е да помагаме на хората да се сдружават свободно и да са граждански активни. Като част от тази мисия организираме нетрадиционния конкурс за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ и свързваме света на изкуството със света на правата. Правим това вече 7 години, защото искрено вярваме, че чрез силата на изкуството можем да защитаваме правата си. Досега над 560 автори с повече от 1500 творби използваха мегафона на изкуството, за да преборят социални несправедливости и да отпразнуват триумфа на гражданските права.

„Защото колкото повече осъзнаваме значимостта на гражданските свободи и демократичните ценности, толкова по-съпричастни ще бъдем при тяхното ограничаване и толкова по-ангажирани - за тяхното опазване.“

 

ЗА ВЪПРОСИ

Ако имаш въпроси, свързани с кандидатстването, може да ни пишеш на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт: Айлин Юмерова, програмен директор на БЦНП. 

 

Надяваме се, че сме успели да те вдъхновим и вече имаш идея как ще разкажеш история за граждански активизъм, който се грижи за градската природа. Очакваме те в това приключение!

 


Конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ 

 

назад