Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Клуб "Граждански стопаджия"

Промяна и носталгия - дискусия на Граждански стопаджия

 

Съществува ли разлика между носталгия и памет или двете са неизменно свързани при формирането на човешкия разум? Изменят ли се заедно с времето, пречупени през образователната система, държавната политика, фактологията и дезинформацията? Или сами създаваме историята за отминалите дни, уповавайки я на най-дълбоките ни желания, преживявания, радости и травми?

В този епизод от Гражданския стопаджия ще си говорим за нашето историческо минало, болезнено или славно, и за неизбежното му влияние в нашето настояще и бъдеще.

През последните години сме свидетели и част едни нестабилни времена на политически, икономически и обществени кризи, които създават силно разделение в обществото ни. Дали обаче всичко това не е резултат от по-далечни събития, а именно комунистическия режим, падането му и преходът, които създават два силно изразени обществени лагера?

Имаме ли разказ, който да ни смирява и обединява или винаги ще се делим на жертви и палачи? Може би липсата на такъв, свързващ двете гледни точки, е именно причината за различните интерпретации на миналото ни.

Тук идва и въпросът от коя страна застават държавните ни институции и как това влияе пряко на проблемите в обществото?

 Проучвания показват, че хората между 16 и 30 години не знаят почти нищо за комунизма. Това показва належащата необходимост от нов подход в образователната система - интерактивен и истински разказ за нашето минало, отвърд редовете на учебниците. Дали ще бъде под формата на музеи или проекти като “Истории от Белене” на Софийска платформа,  в които да имаме възможност да чуем историите на жертвите от първо лице.

С това ще направим голяма стъпка, доближаваща се до създаването на така необходимата ни история за смирение. История в която се изслушваме, а не сме в постоянен конфликт. Разказ, който ще промени паметта, носталгията и по-важно - бъдещето ни.

Още по темата, може да чуете в дискусията.

Говорители:

Димитър Димитров завършва бакалавър „Политология и международни отношения“ в Кингстън, Великобритания, както и магистратура „Теория и история на международните отношения“ в Лондонското училище за икономика и политически науки“. Работил е в Център за изследване на демокрацията, както и в Института за културна дипломация в Берлин. За периода 2015-2016 г. Димитър е селектиран за „Български младежки делегат към ООН“ и участва в Общото събрание и Комисията по социално развитие на ООН в Ню Йорк. През 2020 година "Българска история" издадоха първата му авторска книга "По пътя към върха. Историята на Христо Проданов." В свободното си време Димитър се подвизава като екскурзовод и обучител.

Луиза Славкова е основател и изпълнителен директор на Софийска платформа, член на консултативния съвет на Европейската мрежа за гражданско образование (NECE) инициатива на Федералната агенция по гражданско образование на Германия. От 2013 до 2016 е програмен мениджър в Европейския съвет за външна политика (ECFR). Автор и редактор е на няколко книги и публикации, свързани с международни политики, демократично развитие и гражданско образование. Съавтор е и на учебник по гражданско образование по учебната програма на новия предмет. Луиза е съосновател на THE CIVICS Innovation Hub, пан-Европейска организация създадена през 2021 г.

Водещ на дискусията е:


Ирина Недева е старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти -България.Ирина е журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията.

Гледайте ни във Facebook

Досега в поредицата дискусии на Гражданския стопаджия говорихме по темите:

1.  Няма за кого, но ще гласувам...

2. Преброихме се, и какво от това?

3. Евро vs. лева - печелим или губим?

4. Дарителството – имидж стратегия или чиста емпатия

5. Символите на нацията - дискусия от поредицата "Граждански стопаджия"

6. Неуспялата политика за насърчаване на културата - гражданска дискусия

7. Петицията срещу забраната на реклама за хазарт - гражданска дискусия

8. Готови ли сме за детски хоспис в България - гражданска дискусия

9. Животът ни се случва или ние го управляваме.

10. Ние и те наше и чуждо - гражданска дискусия


11. Торбаланът НПО или как да печелим доверие с всяване на страх

 

Гледайте дискусията тук:

 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българския център за нестопанско право и Асоциацията на европейските журналисти – България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
 

За контакти

Галерия

Видео

назад